Wykonanie
Domowa pizza to coś co uwielbiam. Bardzo rzadko robię, ale tym razem nie mogłem się oprzeć. Zainspirowała mnie Iva w kuchni, więc zabrałem się do roboty i zrobiłem pizzę ze
szparagami .Ciasto jest przepyszne, za
szparagami nie przepadam jednak się okazało, ale w połączeniu z
szynką parmeńską wypadły całkiem nieźle. Podaję oryginalne proporcje na ciasto, ale zdecydowanie można podzielić na pół i wyjdą 3 pizze
Składniki :Ciasto :- 1 kg
mąki pszennej- 15 dkg
drożdży- 1 łyżka
soli- 1 łyżka
oliwy z oliwek- 1 łyżka
cukru pudru- 650 ml
wodySos :- 1/3 szklanki
śmietany 30%- 3 ząbki
czosnku-
sól,
pieprz- świeża
bazylia i
oreganoGóra :- pęczek
zielonych szparagów-
pomidorki koktajlowe-
szynka parmeńskaPrzygotowanie :1.
Wodę,
drożdże i
cukier dokładnie ze sobą mieszamy i odstawiamy na ok. 5 min.2.
Mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy
sól,
oliwę i po trochu wyrobione
drożdże.3. Z całości wyrabiamy dokładnie ciasto. Dzielimy ja na mniejsze kulki, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 15 min aby odpoczęło.4. Następnie
szparagi myjemy, odrywamy zdrewniałą końcówkę, blanszujemy w gorącej wodzie przez ok. 5 min i po tym czasie wrzucamy do zimnej
wody z
lodem.
5. Na patelni na
oliwie podsmażamy drobno pokrojony
czosnek.6. Dodajemy do całości
śmietanę 30% i czekamy aż nam trochę zgęstnieje sos. Kiedy to się stanie dodajemy
soli,
pieprzu, drobno posiekaną
bazylię i
oregano.7. Z ciasta robimy
spody bo pizzy, można rozwałkować od razu na blaszce do pieczenia.8. Nastawiamy piekarnik na 230 stopni.9. Smarujemy spód pizzy przygotowanym sosem, układamy
szparagi,
pomidorki koktajlowe oraz kawałki
szynki parmeńskiej.10. Wkładamy pizzę na ok 10-15 min do piekarnika, aż ciasto się zarumieni. Sprawdzamy spód i jak jest gotowe wyjmujemy.S M A C Z N E G O ! ! !