Wykonanie
Bezapelacyjnie najlepsza pizza jaką
jadłam. Fajne połączenie smaków. Ciasto cienkie i mega chrupiące.
Sos pomidorowy można zastąpić
ketchupem, ale moim zdaniem warto poświecić trochę czasu, bo jest naprawdę pyszny. Wu jej nie ruszył. Z lekkim niedowierzaniem, a nawet obrzydzeniem patrzył jak przygotowuję pizzę wegetariańską. Może później spróbuje, bo jego pizzy został już tylko jeden mały kawałek.SkładnikiCiasto:świeże
drożdże, 20 gramciepła
woda, 3/4 szklanki
cukier, 1 łyżeczka
mąka pszenna, 300 g
oliwa, 2 łyżki
sól, 1 łyżeczka
Sos pomidorowy:
pomidory w puszcze, 1 puszka
cebula czerwona, 1 sztuka
czosnek, 4 ząbki
miód, 1 łyżeczka
sól,
pieprz,
oregano,
bazyliaoliwa do smażeniaDodatki:
mozzarella, 1 kulka
śmietana (12%), 200 gram
pomidory koktajlowe
cebula czerwonasól,
pieprz,
suszone oregano, świeża
bazyliaSposób przygotowania1.
Drożdże, 1 łyżeczkę
cukru i 1 łyżeczkę
mąki rozpuścić w ciepłej wodzie. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie wymieszać je z resztą składników na ciasto. Wrabiać przez 10 minut. Zasypać
mąką, przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości. Aby przyśpieszyć ten proces miskę z
ciastem owijam w koc.2. Przygotować sos. Na
oliwie przesmażyć posiekany
czosnek i
cebulkę. Dodać
pomidory. Jeśli są w całości należy je pokroić. Gotować około 15 minut. Dodać
miód i przyprawić do smaku. Zmiksować. Gotować jeszcze 10 minut.
Mozzarellę pokroić w kosteczkę. Wymieszać ze
śmietaną. Przyprawić
solą i
pieprzem.3. Piekarnik rozgrzać do 250 stopni (funkcja góra-dól). Ciasto podzielić na 2 części. Każdą rozwałkować w koło o średnicy 25 cm. Ułożyć na blaszce posmarowanej
olejem. Nakładać kolejno:
sos pomidorowy,
mozzarellę ze
śmietaną,
pomidorki pokrojone w ćwiartki,
cebulę pokrojoną w piórka. Całość posypać
suszonym oregano. Piec przez 15 minut. Podawać ze świeżymi listkami
bazylii.levitra en
linea