ßßß
Bezapelacyjnie najlepsza pizza jaką jadłam. Fajne połączenie smaków. Ciasto cienkie i mega chrupiące. Sos pomidorowy można zastąpić ketchupem, ale moim zdaniem warto poświecić trochę czasu, bo jest naprawdę pyszny. Wu jej nie ruszył. Z lekkim niedowierzaniem, a nawet obrzydzeniem patrzył jak przygotowuję pizzę wegetariańską. Może później spróbuje, bo jego pizzy został już tylko jeden mały kawałek.SkładnikiCiasto:świeże drożdże, 20 gramciepła woda, 3/4 szklankicukier, 1 łyżeczkamąka pszenna, 300 goliwa, 2 łyżkisól, 1 łyżeczkaSos pomidorowy:pomidory w puszcze, 1 puszkacebula czerwona, 1 sztukaczosnek, 4 ząbkimiód, 1 łyżeczkasól, pieprz, oregano, bazyliaoliwa do smażeniaDodatki:mozzarella, 1 kulkaśmietana (12%), 200 grampomidory koktajlowecebula czerwonasól, pieprz, suszone oregano, świeża bazyliaSposób przygotowania1. Drożdże, 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę mąki rozpuścić w ciepłej wodzie. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie wymieszać je z resztą składników na ciasto. Wrabiać przez 10 minut. Zasypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości. Aby przyśpieszyć ten proces miskę z ciastem owijam w koc.2. Przygotować sos. Na oliwie przesmażyć posiekany czosnek i cebulkę. Dodać pomidory. Jeśli są w całości należy je pokroić. Gotować około 15 minut. Dodać miód i przyprawić do smaku. Zmiksować. Gotować jeszcze 10 minut. Mozzarellę pokroić w kosteczkę. Wymieszać ze śmietaną. Przyprawić solą i pieprzem.3. Piekarnik rozgrzać do 250 stopni (funkcja góra-dól). Ciasto podzielić na 2 części. Każdą rozwałkować w koło o średnicy 25 cm. Ułożyć na blaszce posmarowanej olejem. Nakładać kolejno: sos pomidorowy, mozzarellę ze śmietaną, pomidorki pokrojone w ćwiartki, cebulę pokrojoną w piórka. Całość posypać suszonym oregano. Piec przez 15 minut. Podawać ze świeżymi listkami bazylii.levitra en linea