Wykonanie
Pamiętam swoją pierwszą pizzę. Sparzyłam
drożdże. Ciasto wyszło tak twarde, że nie dało jej się pokroić. Nie wspominając o jedzeniu. Dopiero na drugi dzień, kiedy nasiąknęła
sokami z dodatków nadawała się do spożycia. Teraz już nie muszę czekać 24 godzin. Od razu po upieczeniu można ją jeść!SkładnikiCiasto:świeże
drożdże, 20 gciepła
woda, 3/4 szklanki
cukier, 1 łyżeczka
mąka pszenna, 300 g
oliwa, 2 łyżki
sól, 1 łyżeczka
Sos pomidorowy:
pomidory w puszcze, 400 g
cebula czerwona, 1 sztuka
czosnek, 4 ząbki
miód, 1 łyżeczka
sól,
pieprz,
oregano,
bazyliaoliwa do smażeniaDodatki:
salami, 8 plastrów
papryka, 1/2 sztuki
cebula czerwona, 1/2 sztuki
ser żółty, 10-15 gSposób przygotowania1.
Drożdże, 1 łyżeczkę
cukru i 1 łyżeczkę
mąki rozpuścić w ciepłej wodzie.
Woda nie może być zbyt gorąca, bo sparzycie
drożdże. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie wymieszać je z resztą składników na ciasto. Wrabiać przez 10 minut. Zasypać
mąką, przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości.2. Przygotować sos. Na
oliwie przesmażyć posiekany
czosnek i
cebulkę. Dodać
pomidory. Jeśli są w całości należy je pokroić. Gotować około 20 minut pod przykryciem. Dodać
miód i przyprawić do smaku. Zmiksować. Gotować jeszcze 10 minut.3. Piekarnik rozgrzać do 250 stopni (funkcja góra-dół). Ciasto podzielić na 2 części. Każdą rozwałkować w koło o średnicy 25 cm. Ułożyć na blaszce posmarowanej
olejem. Nakładać kolejno:
sos pomidorowy, cienką warstwę
sera zółtego,
salami,
paprykę,
cebulę. Piec przez 7 minut, wyciągnąć i posypać
serem żółtym, zapiekać kolejne 5 minut.