ßßß
Pamiętam swoją pierwszą pizzę. Sparzyłam drożdże. Ciasto wyszło tak twarde, że nie dało jej się pokroić. Nie wspominając o jedzeniu. Dopiero na drugi dzień, kiedy nasiąknęła sokami z dodatków nadawała się do spożycia. Teraz już nie muszę czekać 24 godzin. Od razu po upieczeniu można ją jeść!SkładnikiCiasto:świeże drożdże, 20 gciepła woda, 3/4 szklankicukier, 1 łyżeczkamąka pszenna, 300 goliwa, 2 łyżkisól, 1 łyżeczkaSos pomidorowy:pomidory w puszcze, 400 gcebula czerwona, 1 sztukaczosnek, 4 ząbkimiód, 1 łyżeczkasól, pieprz, oregano, bazyliaoliwa do smażeniaDodatki:salami, 8 plastrówpapryka, 1/2 sztukicebula czerwona, 1/2 sztukiser żółty, 10-15 gSposób przygotowania1. Drożdże, 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę mąki rozpuścić w ciepłej wodzie. Woda nie może być zbyt gorąca, bo sparzycie drożdże. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie wymieszać je z resztą składników na ciasto. Wrabiać przez 10 minut. Zasypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości.2. Przygotować sos. Na oliwie przesmażyć posiekany czosnek i cebulkę. Dodać pomidory. Jeśli są w całości należy je pokroić. Gotować około 20 minut pod przykryciem. Dodać miód i przyprawić do smaku. Zmiksować. Gotować jeszcze 10 minut.3. Piekarnik rozgrzać do 250 stopni (funkcja góra-dół). Ciasto podzielić na 2 części. Każdą rozwałkować w koło o średnicy 25 cm. Ułożyć na blaszce posmarowanej olejem. Nakładać kolejno: sos pomidorowy, cienką warstwę sera zółtego, salami, paprykę, cebulę. Piec przez 7 minut, wyciągnąć i posypać serem żółtym, zapiekać kolejne 5 minut.