ßßß
SkładnikiCiasto:mąka pszenna, 150 gramsuche drożdże, 5 gramcukier, 1/2 łyżeczkisól, 1/2 łyżeczkioliwa, 1 łyżkaciepła woda, ok. 100 mililitrówSos pomidorowy:cebula czerwona, 2 małeczosnek, 4 ząbkimarchewka, 1 małapomidory, 5 sztuksól, pieprz, oregano, bazylia, papryka słodkaoliwa do smażeniaDodatkowo:mozzarella, 50 gramszynka parmeńska, 2 plastrytoskańska pikantna kiełbasa, 1 sztukapapryka, z każdego koloru po 1/3ricotta, 2 łyżkiSposób przygotowania1. Wszystkie składniki na ciasto połączyć. Wrabiać przez 10 minut. W razie potrzeby dolać wody lub dosypać mąki. Całość zasypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.2. W międzyczasie przygotować sos. Na pomidorach zrobić płytkie nacięcia. Sparzyć i obrać ze skórki. Usunąć zielone części. Pokroić w kostkę lub rozgnieść rękoma. Na oliwie przesmażyć posiekany czosnek i cebulkę. Dodać startą marchewkę.Chwilę dusić. Dorzucić pomidory. Przyprawić do smaku. Gotować około 30 minut, aż sos zgęstnieje. Zmiksować.3. Z papryki wyciąć gniazda. Usunąć białe błonki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni (funkcja grill) na 15-20 minut. Kiedy skórki papryk będą czerniały przełożyć do pojemnika i szczelnie zamknąć. Zostawić na 20 minut. Następnie ściągnąć skórę. Pokroić w cienkie paseczki.4. Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 250 stopni. Ciasto rozwałkować w koło. Ułożyć na blaszce posmarowanej oliwą. Placek posmarować połową sosu i posypać startą mozzarellą. Szynkę pokroić w paseczki, a kiełbasę w plasterki. Wędlinę, i paprykę ułożyć na pizzy. Posypać ricottą.5. Piec przez 8-10 minut. Pokroić nożem do pizzy. Podawać z oliwą z oliwek lub pozostałym sosem pomidorowym.купить окна пвх минск