Wykonanie
SkładnikiCiasto:
mąka pszenna, 150 gramsuche
drożdże, 5 gram
cukier, 1/2 łyżeczki
sól, 1/2 łyżeczki
oliwa, 1 łyżkaciepła
woda, ok. 100 mililitrów
Sos pomidorowy:
cebula czerwona, 2 małe
czosnek, 4 ząbki
marchewka, 1 mała
pomidory, 5 sztuk
sól,
pieprz,
oregano,
bazylia,
papryka słodkaoliwa do smażeniaDodatkowo:
mozzarella, 50 gram
szynka parmeńska, 2 plastrytoskańska pikantna
kiełbasa, 1 sztuka
papryka, z każdego koloru po 1/3
ricotta, 2 łyżkiSposób przygotowania1. Wszystkie składniki na ciasto połączyć. Wrabiać przez 10 minut. W razie potrzeby dolać
wody lub dosypać
mąki. Całość zasypać
mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.2. W międzyczasie przygotować sos. Na pomidorach zrobić płytkie nacięcia. Sparzyć i obrać ze skórki. Usunąć zielone części. Pokroić w kostkę lub rozgnieść rękoma. Na
oliwie przesmażyć posiekany
czosnek i
cebulkę. Dodać startą
marchewkę.Chwilę dusić. Dorzucić
pomidory. Przyprawić do smaku. Gotować około 30 minut, aż sos zgęstnieje. Zmiksować.3. Z
papryki wyciąć gniazda. Usunąć białe błonki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni (funkcja grill) na 15-20 minut. Kiedy skórki
papryk będą czerniały przełożyć do pojemnika i szczelnie zamknąć. Zostawić na 20 minut. Następnie ściągnąć skórę. Pokroić w cienkie paseczki.4. Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 250 stopni. Ciasto rozwałkować w koło. Ułożyć na blaszce posmarowanej
oliwą. Placek posmarować połową sosu i posypać startą
mozzarellą.
Szynkę pokroić w paseczki, a
kiełbasę w plasterki.
Wędlinę, i
paprykę ułożyć na pizzy. Posypać
ricottą.5. Piec przez 8-10 minut. Pokroić nożem do pizzy. Podawać z
oliwą z oliwek lub pozostałym
sosem pomidorowym.купить окна пвх минск