Wykonanie
SkładnikiCiasto:
mąka pszenna, 150 gramsuche
drożdże, 5 gram
cukier, 1/2 łyżeczki
sól, 1/2 łyżeczki
oliwa, 1 łyżkaciepła
woda, ok. 100 mililitrów
Sos pomidorowy:
cebula czerwona, 2 małe
czosnek, 4 ząbki
marchewka, 1 mała
pomidory, 5 sztuk
sól,
pieprz,
oregano,
bazylia,
papryka słodkaoliwa do smażeniaDodatkowo:
mozzarella, 50 gram
szynka parmeńska, 3-4 plastry
suszone pomidory, 4 sztuki
rukola,
bazylia,
roszponka, garśćtarty
parmezan, 2 łyżkiSposób przygotowania1. Wszystkie składniki na ciasto połączyć. Wrabiać przez 10 minut. W razie potrzeby dolać
wody lub dosypać
mąki. Całość zasypać
mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.2. W międzyczasie przygotować sos. Na pomidorach zrobić płytkie nacięcia. Sparzyć i obrać ze skórki. Usunąć zielone części. Pokroić w kostkę lub rozgnieść rękoma. Na
oliwie przesmażyć posiekany
czosnek i
cebulkę. Dodać startą
marchewkę.Chwilę dusić. Dorzucić
pomidory. Przyprawić do smaku. Gotować około 30 minut, aż sos zgęstnieje. Zmiksować.3. Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 250 stopni. Ciasto rozwałkować w koło. Ułożyć na blaszce posmarowanej
oliwą. Placek posmarować połową sosu i posypać startą
mozzarellą oraz połową
parmezanu.
Szynkę i
suszone pomidory podzielić na mniejsze części.
Pomidory i 3/4
szynki ułożyć na pizzy.4. Piec przez 8-10 minut. Pokroić nożem do pizzy. Posypać liśćmi
bazylii,
rukoli i
roszponki oraz pozostałą
szynką i
parmezanem.