ßßß
SkładnikiCiasto:mąka pszenna, 150 gramsuche drożdże, 5 gramcukier, 1/2 łyżeczkisól, 1/2 łyżeczkioliwa, 1 łyżkaciepła woda, ok. 100 mililitrówSos pomidorowy:cebula czerwona, 2 małeczosnek, 4 ząbkimarchewka, 1 małapomidory, 5 sztuksól, pieprz, oregano, bazylia, papryka słodkaoliwa do smażeniaDodatkowo:mozzarella, 50 gramszynka parmeńska, 3-4 plastrysuszone pomidory, 4 sztukirukola, bazylia, roszponka, garśćtarty parmezan, 2 łyżkiSposób przygotowania1. Wszystkie składniki na ciasto połączyć. Wrabiać przez 10 minut. W razie potrzeby dolać wody lub dosypać mąki. Całość zasypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.2. W międzyczasie przygotować sos. Na pomidorach zrobić płytkie nacięcia. Sparzyć i obrać ze skórki. Usunąć zielone części. Pokroić w kostkę lub rozgnieść rękoma. Na oliwie przesmażyć posiekany czosnek i cebulkę. Dodać startą marchewkę.Chwilę dusić. Dorzucić pomidory. Przyprawić do smaku. Gotować około 30 minut, aż sos zgęstnieje. Zmiksować.3. Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 250 stopni. Ciasto rozwałkować w koło. Ułożyć na blaszce posmarowanej oliwą. Placek posmarować połową sosu i posypać startą mozzarellą oraz połową parmezanu. Szynkę i suszone pomidory podzielić na mniejsze części. Pomidory i 3/4 szynki ułożyć na pizzy.4. Piec przez 8-10 minut. Pokroić nożem do pizzy. Posypać liśćmi bazylii, rukoli i roszponki oraz pozostałą szynką i parmezanem.