Wykonanie
Calzone to danie kuchni włoskiej. Rodzaj pizzy złożonej na pół. Można je nadziewać różnymi farszami. Ważne, aby nie były zbyt wilgotne. Ja wybrałam
mięsny z
sosem pomidorowym, pieczoną
papryką i
suszonymi pomidorami. Smakują trochę jak połączenie pizzy z
sosem bolońskim. Wykonałam je w wersji mini, ale możecie z tych składników zrobić 4 duże calzone. Podałam je z
sosem czosnkowym .SkładnikiCiasto:
mąka pszenna, 600 gsuche
drożdże, 20 g
cukier, 2 łyżeczki
sól, 2 łyżeczki
oliwa, 3 łyżkiciepła
woda, ok. 300 ml
Sos pomidorowy:
cebula czerwona, 1 sztuka
czosnek, 3 ząbki
pomidory w puszce, 400 g
woda, 200 g
sól,
pieprz,
oregano,
bazylia,
papryka słodkaoliwa do smażeniaFarsz:
papryka czerwona, 1 sztuka
papryka żółta, 1 sztuka
cebula czerwona, 1 sztuka
czosnek, 2 ząbkimielona
wołowina, 400 g
sól,
pieprz,
papryka ostra wędzona
pomidory suszone, 5 sztukświeża
bazylia, 1/2 doniczki
mozzarella, 120 g
oliwa do smażeniaSposób przygotowaniaWszystkie składniki na ciasto połączyć. Wrabiać przez 10 minut. W razie potrzeby dolać
wody lub dosypać
mąki. Całość zasypać
mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.W międzyczasie przygotować sos. Na
oliwie przesmażyć posiekany
czosnek i
cebulkę. Dorzucić
pomidory. Do puszki wlać
wodę, następnie jej zawartość przelać do sosu. Przyprawić do smaku. Gotować około 30 minut pod przykryciem na wolnym ogniu. Zmiksować.Z
papryk usunąć gniazda i białe błonki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni (funkcja grill) na 15-20 minut. Kiedy skórki
papryk będą czerniały przełożyć do pojemnika i szczelnie zamknąć. Zostawić na 20 minut. Następnie ściągnąć skórę. Pokroić w grubą kostkę.Na
oliwie zeszklić drobno pokrojoną
cebulę i
czosnek. Dodać
mięso. Rozdrobnić widelcem. Przyprawić. Smażyć na dużym ogniu, aż ładnie się zarumieni. Wlać
sos pomidorowy. Gotować na średnim ogniu bez przykrycia do zredukowania całego sosu.
Suszone pomidory pokroić w paseczki. Dodać do
mięsa razem z
papryką. Chwilę podgrzewać. Wymieszać z porwaną na mniejsze części
bazylią. Kiedy farsz wystygnie dodać
mozzarellę pokrojoną w grubą kostkę.Ciasto delikatnie zarobić. Podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować na grubość 5-8 mm. Wycinać koła o średnicy 9 cm. Na każde nakładać dużą, czubatą łyżkę farszu. Złożyć na pół tak jak pierogi. Brzegi bardzo dokładnie zlepić. Obtoczyć w
mące. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Piec przez 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 250 stopni na funkcji góra-dół.
the host review