Wykonanie
SkładnikiCiasto:
mąka pszenna, 465 g
drożdże instant, 5 g
sól, 10 g
cukier, 10 gletnia
woda, 300 ml
oliwa z oliwek, 2 łyżki
Sos pomidorowy:
cebula czerwona, 1 sztuka
czosnek, 3 ząbki
pomidory w puszce, 400 g
woda, 200 g
sól,
pieprz,
oregano,
bazylia,
papryka słodkaoliwa do smażeniaDodatki:
mozzarella, 200 g
cheddar, 200 gtoskańskie
salami z
truflami, 15 plastrów
pomidory, 2 małe
czerwona cebula, 1 większapecorino, 100 gSposób przygotowaniaWszystkie składniki na ciasto połączyć. Wyrabiać przez 10 minut. Podzielić na 3 części. Każdą uformować w kulę i posmarować
oliwą. Przełożyć do dużego naczynia. Przykryć szczelnie folią aluminiową i włożyć do lodówki na 24 godziny.Wyciągnąć miskę z
ciastem z lodówki. Każdą część wyciągnąć i delikatnie uformować w kulę, ale nie wyrabiać. Z powrotem przełożyć do miski i przykryć folią. Zostawić w ciepłym miejscu na 2,5 godziny do ponownego rozrostu.W międzyczasie przygotować sos. Na
oliwie przesmażyć posiekany
czosnek i
cebulkę. Dorzucić
pomidory. Do puszki wlać
wodę, następnie jej zawartość przelać do sosu. Przyprawić do smaku. Gotować około 30 minut pod przykryciem na wolnym ogniu. Zmiksować.Piekarnik razem z blaszką czy kamieniem rozgrzać do 250 stopni i ustawić na funkcję góra-dół.Każdą porcję ciasta obtoczyć w
mące. Następnie delikatnie rozciągnąć. Nie wałkować! Ciasto ułożyć na zaciśniętych pięściach i delikatnie obracać, rozciągając je do krążka o średnicy ok. 25 cm. Przełożyć na
łopatkę lub dużą deskę do krojenia obsypaną
mąką.Posmarować sosem. Posypać tartą
mozzarellą i
cheddarem. Ułożyć
salami,
pomidory i
cebulę pokrojone w plasterki. Na koniec posypać pecorino.Piec przez 8-12 minut. Tak samo postępować z 2 pozostałymi porcjami ciasta.wattson 853