Wykonanie
Składników jest troszkę więcej... Użyłyśmy
mąki pszennej pełnoziarnistej, aby Ci sceptycznie nastawieni do mąk orkiszowych i podobnych mogli również pizzę zjeść. Niepowtarzalny smak pizzy tworzy sos, do którego dodałyśmy wędzoną
paprykę. :) Przepis na ciasto został zainspirowany focaccią
Gina D'Acampo.
Składniki (porcja na 6 osób):Na ciasto:450g
mąki pszennej pełnoziarnistej25g świeżych
drożdży1/2 łyżeczki
soli3 łyżki
oliwy z oliwek300 ml ciepłej
wodySos:1
czerwona cebulkapuszka krojonych
pomidorów1 ząbek
czosnku2 łyżki
oliwy z oliwek2 łyżeczki mielonej wędzonej
papryki słodkiejoregano,
bazylia,
sól morska,
pieprzReszta składników (wg uznania):
pomidorki koktajlowe
szynka parmeńskamozzarellaparmezanrukolaPrzygotowanie:Ciasto:Do
mąki dodać
drożdże,
sól,
olej i
wodę. Ciasto ugniatać do uzyskania jednolitej masy.Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 45 min- 1h,Po tym czasie ciasto rozwałkować (do 0 , 5 cm lub mniej) i ułożyć na blasze na papierze do pieczenia. Odstawić na 10 minut.Sos:Na rozgrzaną
oliwę wrzucić drobno posiekaną
cebulę i
czosnek, podsmażyć, dodać
pomidory oraz
przyprawy.Na ciasto nałożyć gotowy sos,
szynkę parmeńską,
pomidorki i startą
mozzarellę.Piec przez 15 minut w 220 stopniach (termoobieg).Po upieczeniu pizzę posypać
rukolą i startym
parmezanem.