Wykonanie
Chyba każdy z nas, raz na jakiś czas ma ochotę na kawałek pysznej pizzy. Dzisiaj mam dla Was propozycję na taką w pełni domową, z dodatkiem
mozzarelli,
pomidorów i
rukoli. Jej sekretem jest również ciasto - bardzo proste w wykonaniu, niewymagające długiego rośnięcia, z dodatkiem
parmezanu - genialne! Zapraszam! :)Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go znajomym! :)Ilość: 2 spore pizzePoziom trudności: średniCzas wykonywania: ok 35 minutSkładniki:Ciasto:- 240ml ciepłej
wody- 1 łyżka
cukru- 1 łyżka
oliwy- 2 i 1/4 łyżeczki
drożdży instant- ok. 460g
mąki*- 60g startego
parmezanu- 1 pełna łyżeczka
soliSzybki
sos pomidorowy:- 1 szklanka passaty pomidorowej- 2-3 ząbki
czosnku- duża szczypta
oregano- kilka listków świeżej
bazyli-
sól morska-
pieprzDodatki:- 2 kulki
mozzarelli- 3-4
pomidory- 1
czerwona cebula- niewielka
papryczka chilli- 2 garści
oliwek- 2 garści
rukoli- świeża
bazylia*Czasem może być potrzebna nieco większa ilość.Wykonanie:W misce dokładnie mieszamy ze sobą ciepłą
wodę,
cukier,
oliwę i
drożdże instant. Dodajemy starty
parmezan, przesianą
mąkę oraz
sól. Wyrabiamy do uzyskania gładkiego ciasta. Gotowe dzielimy na 2 części. Ponownie delikatnie wyrabiamy i rozwałkowujemy formując dwukrotnie okrągły kształt o wielkości naszej blachy piekarnikowej. Pozostawiamy na 5-10 minut.W tym czasie w garnuszku na łyżce
oliwy krótko podsmażamy przeciśnięte ząbki
czosnku. Dolewamy passatę
pomidorową, doprawiamy
solą,
pieprzem i
oregano. Dorzucamy listki świeżej
bazylii i rozsmarowujemy sos na pizzach.Posypujemy startą lub porwaną
mozzarellą. Układamy pokrojone w plasterki
pomidory i
cebulę, dorzucamy
oliwki i posiekaną
papryczkę chilli. Gotowe pizze pieczemy w piekarniku nagrzanym do możliwie największej temperatury naszego piekarnika (ok. 250 stopni C) przez około 10 minut. Upieczone posypujemy świeżą
bazylią i
rukolą.Smacznego! ;)