ßßß
Chyba każdy z nas, raz na jakiś czas ma ochotę na kawałek pysznej pizzy. Dzisiaj mam dla Was propozycję na taką w pełni domową, z dodatkiem mozzarelli, pomidorów i rukoli. Jej sekretem jest również ciasto - bardzo proste w wykonaniu, niewymagające długiego rośnięcia, z dodatkiem parmezanu - genialne! Zapraszam! :)Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go znajomym! :)Ilość: 2 spore pizzePoziom trudności: średniCzas wykonywania: ok 35 minutSkładniki:Ciasto:- 240ml ciepłej wody- 1 łyżka cukru- 1 łyżka oliwy- 2 i 1/4 łyżeczki drożdży instant- ok. 460g mąki*- 60g startego parmezanu- 1 pełna łyżeczka soliSzybki sos pomidorowy:- 1 szklanka passaty pomidorowej- 2-3 ząbki czosnku- duża szczypta oregano- kilka listków świeżej bazyli- sól morska- pieprzDodatki:- 2 kulki mozzarelli- 3-4 pomidory- 1 czerwona cebula- niewielka papryczka chilli- 2 garści oliwek- 2 garści rukoli- świeża bazylia*Czasem może być potrzebna nieco większa ilość.Wykonanie:W misce dokładnie mieszamy ze sobą ciepłą wodę, cukier, oliwę i drożdże instant. Dodajemy starty parmezan, przesianą mąkę oraz sól. Wyrabiamy do uzyskania gładkiego ciasta. Gotowe dzielimy na 2 części. Ponownie delikatnie wyrabiamy i rozwałkowujemy formując dwukrotnie okrągły kształt o wielkości naszej blachy piekarnikowej. Pozostawiamy na 5-10 minut.W tym czasie w garnuszku na łyżce oliwy krótko podsmażamy przeciśnięte ząbki czosnku. Dolewamy passatę pomidorową, doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Dorzucamy listki świeżej bazylii i rozsmarowujemy sos na pizzach.Posypujemy startą lub porwaną mozzarellą. Układamy pokrojone w plasterki pomidory i cebulę, dorzucamy oliwki i posiekaną papryczkę chilli. Gotowe pizze pieczemy w piekarniku nagrzanym do możliwie największej temperatury naszego piekarnika (ok. 250 stopni C) przez około 10 minut. Upieczone posypujemy świeżą bazylią i rukolą.Smacznego! ;)