Wykonanie
Rate this postPizza to danie na każda okazje . Świetne w
porze obiadu , na kolację , a nawet na śniadanie . Pizza wszędzie tam gdzie dopada nas głód , będzie zawsze doskonałym pomysłem . Sprawdzi się na imprezie , urodzinach lub przy nie planowanym najeździe gości . Może właśnie ze względu na jej elastyczne dopasowanie do naszego życia tak ją kochamy 😉 Kuchnia włoska , taka właśnie jest , szybka , tania i dopasowana . Cóż trudno w takiej roli obsadzić nasze pierogi , czy
golonkę .. choć bigos już prawie dał by radę 😉
składniki :ciasto:0,5 kg
mąki pszennej2 opakowania
suszonych drożdży ( 2 x 7g )1 łyżka
cukru1/2 łyżeczki
soli – płaskiej1/2 szklanki
oliwy z oliwek1 duża szklanka ( 250 ml ) ciepłej
wodyfarsz :kilka plastrów
salamitarty
ser żółtyPassata pomidorowa1 łyżeczka
oregano1 łyżeczka suszonej
bazylii2 ząbki
czosnku1 łyżeczka
cukrusól do smaku
Składniki na ciasto umieszczamy w maszynie do wyrabiania
chleba lub w misce . Wyrabiamy ugniatając na gładka masę . Ciasto musi być sprężyste ale nie twarde . Odstawiamy na 15-20 minut do wyrośnięcia i ponownie wyrabiamy . Dzielimy na porcje jeśli chcecie zrobić kilka mniejszych lub zostawiamy w całości jeśli pizza ma być duża . Ciasto rozciągamy formując kształt koła . Ma być bardzo cienkie , nie grubsze niż 0,5 cm .Passatę mieszamy z wyciśniętym praską
czosnkiem ,
oregano , suszoną
bazylią ,
solą i
cukrem . Smarujemy nią spód od pizzy . Następnie posypujemy
startym serem , układamy plasterki
salami i na koniec można jeszcze posypać dodatkowo ,
suszonym oregano . Piekarnik rozgrzewamy do 250 C ( górna i dolna grzałka ) . Wstawiamy pizzę dopiero gdy temperatura piekarnika osiągnie żądany poziom . Pieczemy do momentu , aż brzegi zaczną się przypiekać . Trwa to około 15-20 minut . Serwujemy na gorąco . Smacznego !