ßßß
składniki :ciasto:0,5 kg mąki pszennej2 opakowania suszonych drożdży ( 2 x 7g )1 łyżka cukru1/2 łyżeczki soli – płaskiej1/2 szklanki oliwy z oliwek1 duża szklanka ( 250 ml ) ciepłej wodyfarsz :kilka plastrów salamitarty ser żółtyPassata pomidorowa1 łyżeczka oregano1 łyżeczka suszonej bazylii2 ząbki czosnku1 łyżeczka cukrusól do smaku
Składniki na ciasto umieszczamy w maszynie do wyrabiania chleba lub w misce . Wyrabiamy ugniatając na gładka masę . Ciasto musi być sprężyste ale nie twarde . Odstawiamy na 15-20 minut do wyrośnięcia i ponownie wyrabiamy . Dzielimy na porcje jeśli chcecie zrobić kilka mniejszych lub zostawiamy w całości jeśli pizza ma być duża . Ciasto rozciągamy formując kształt koła . Ma być bardzo cienkie , nie grubsze niż 0,5 cm .Passatę mieszamy z wyciśniętym praską czosnkiem , oregano , suszoną bazylią , solą i cukrem . Smarujemy nią spód od pizzy . Następnie posypujemy startym serem , układamy plasterki salami i na koniec można jeszcze posypać dodatkowo , suszonym oregano . Piekarnik rozgrzewamy do 250 C ( górna i dolna grzałka ) . Wstawiamy pizzę dopiero gdy temperatura piekarnika osiągnie żądany poziom . Pieczemy do momentu , aż brzegi zaczną się przypiekać . Trwa to około 15-20 minut . Serwujemy na gorąco . Smacznego !