Wykonanie
Sos słodko kwaśny29 Sierpnia 2013 Gotowanie ze stylemPrzepis na idealny sos słodko kwaśny z dodatkiem
ananasa oraz
piersi z kurczaka. Zwykle przyrządzam go w wersji na ostro z dodatkiem
chili. Ci którzy preferują jednak łagodniejsze sosy mogą ten składnik pominąć. Sos najlepiej smakuje podawany z
ryżem. Słodki smak oraz intensywne i żywe zabarwienie nadają potrawie takie składniki jak
marchew pokrojona w słupki,
papryka czerwona,
kukurydza oraz
ananas. Danie najlepiej przyrządzić na kilka godzin bądź na dzień przed podaniem, smakuje wówczas wyśmienicie. Polecam!
Kurczak w sosie słodko kwaśnym z
ryżem
Składniki na 4 porcje :1/2 dużej
piersi z kurczaka1
czerwona papryka1 biała
cebula średniej wielkości1
marchew100 g
kukurydzy konserwowej1 puszka
ananasa plus
sok z ananasa2 łyżki stołowe
ketchupu1 łyżka stołowa
sosu sojowego1 łyżka stołowa
mąki ziemniaczanej1/2 łyżeczki
octu winnego1 łyżeczka
cukruszczypta
chili2 łyżki stołowe
masłamąka pszenna do oprószenia
piersi z kurczakasłodka papryka mielona
sól i
pieprzSposób przygotowania:
Paprykę oraz
ananasa pokroić w kostkę.
Marchew obrać ze skórki i pokroić w słupki o wymiarach 3 cm x 0,5 cm.
Pierś z kurczaka oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić w kwadraty, następnie oprószyć
solą,
pieprzem, słodką mieloną
papryką oraz
mąką. Na patelni rozgrzać
masło, obsmażyć
pierś z kurczaka aż się zrumieni, po czym przełożyć do rondla.Na tej samej patelni zeszklić
cebulę, dodać pokrojoną
marchew, smażyć 3-4 minuty. Podlać odrobiną
wody, po czym dalej smażyć około 8 minut. Dodać pokrojoną
paprykę i dusić do miękkości.Sos:
sok z ananasa wymieszać dokładnie z
sosem sojowym,
ketchupem oraz
mąką ziemniaczaną.Wszystkie warzywa przełożyć do rondla, następnie dodać
kukurydzę oraz pokrojonego
ananasa.Rondel ustawić na wolnym ogniu, wlać do niego sos, doprawić
octem,
cukrem i
chili według uznania, po czym doprowadzić do wrzenia. Gotować nie dłużej niż 5 minut stale mieszając.

Zobacz także:

Ciasto z
truskawkami i
galaretką
Drożdżowe obwarzanki z
jagodami
Sernik z
makiem
Pasta rybna z
makreliMagdalena 05-10-2015 22:40:50
Sos jest wyśmienity. Gotowe sklepowe sosy się chowają! Kiedyś kupiłam i mi nie smakował ale ten jest zupełnie inny. Niestety udało mi się kupić
ananasa w puszce więc użyłam świeżego ale i tak wyszedł super.
Lola 25-11-2014 14:43:59Baardzo dobre. Polecam! :)Gosia 25-01-2014 14:06:27bardzo dobry przepis :)Dodaj Komentarz: