ßßß
Składniki na 4 porcje :1/2 dużej piersi z kurczaka1 czerwona papryka1 biała cebula średniej wielkości1 marchew100 g kukurydzy konserwowej1 puszka ananasa plus sok z ananasa2 łyżki stołowe ketchupu1 łyżka stołowa sosu sojowego1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej1/2 łyżeczki octu winnego1 łyżeczka cukruszczypta chili2 łyżki stołowe masłamąka pszenna do oprószenia piersi z kurczakasłodka papryka mielonasól i pieprzSposób przygotowania:Paprykę oraz ananasa pokroić w kostkę. Marchew obrać ze skórki i pokroić w słupki o wymiarach 3 cm x 0,5 cm.Pierś z kurczaka oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić w kwadraty, następnie oprószyć solą, pieprzem, słodką mieloną papryką oraz mąką. Na patelni rozgrzać masło, obsmażyć pierś z kurczaka aż się zrumieni, po czym przełożyć do rondla.Na tej samej patelni zeszklić cebulę, dodać pokrojoną marchew, smażyć 3-4 minuty. Podlać odrobiną wody, po czym dalej smażyć około 8 minut. Dodać pokrojoną paprykę i dusić do miękkości.Sos: sok z ananasa wymieszać dokładnie z sosem sojowym, ketchupem oraz mąką ziemniaczaną.Wszystkie warzywa przełożyć do rondla, następnie dodać kukurydzę oraz pokrojonego ananasa.Rondel ustawić na wolnym ogniu, wlać do niego sos, doprawić octem, cukrem i chili według uznania, po czym doprowadzić do wrzenia. Gotować nie dłużej niż 5 minut stale mieszając.
Zobacz także:
Ciasto z truskawkami i galaretką
Drożdżowe obwarzanki z jagodami
Sernik z makiem
Pasta rybna z makreliMagdalena 05-10-2015 22:40:50Sos jest wyśmienity. Gotowe sklepowe sosy się chowają! Kiedyś kupiłam i mi nie smakował ale ten jest zupełnie inny. Niestety udało mi się kupić ananasa w puszce więc użyłam świeżego ale i tak wyszedł super.Lola 25-11-2014 14:43:59Baardzo dobre. Polecam! :)Gosia 25-01-2014 14:06:27bardzo dobry przepis :)Dodaj Komentarz: