Wykonanie
08 Maja 2013 Gotowanie ze stylemW ramach przepięknej pogody wiosennej przyrządziłam dziś włoską zupę Minestrone. Jest to to dietetyczna zupa warzywna składająca się ze świeżych
pomidorów,
marchwi,
zielonego groszku,
kapusty,
selera naciowego,
natki pietruszki i
makaronu conchigliette czyli zwykłych maleńkich muszelek. Tym razem postanowiłam dodać do Minestrone
pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę i to był
absolutny hit! Polecam szczególnie na spotkania okolicznościowe.Zupa minestrone z
kurczakiem i warzywami

Składniki na 4 porcje:1
cebula średniej wielkości, drobno posiekana1 ząbek
czosnku, posiekany1 łodyżka
selera naciowego1
marchewka400 g obranych, nieosolonych
pomidorów z puszki2 litry
wody1 łyżeczka
suszonego oregano½ łyżeczki suszonej
bazyliiszczypta suszonego
majeranku oraz słodkiej mielonej
papryki2 łyżeczki posiekanej świeżej
natki pietruszki80 g
makaronu conchigliette - małe muszelki¼ średniej wielkości
kapusty białej150 g
zielonego groszku200 g
piersi z kurczakaoliwa lub
olej roślinny do smażeniaSposób przygotowania:
Cebulę i
czosnek oczyścić a następnie posiekać na drobno.
Seler naciowy i
marchew pokroić w kostkę.W garnku rozgrzać niewielką ilość
oleju, po czym podsmażyć
cebulę i
czosnek aż się zarumienią.Dodać pokrojony
seler i
marchew, dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze przez około 2 minuty ciągle mieszając.
Kapustę poszatkować najlepiej za pomocą maszynki.
Pomidory pokroić i razem z
sokiem przelać do garnka. Powoli mieszając dodawać
wodę,
pieprz,
oregano, resztę przypraw oraz posiekaną
natkę pietruszki. Następnie doprowadzić do wrzenia, dodać
kapustę,
groszek i pokrojoną w kostkę
pierś z kurczaka, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez 10 minut.Na sam koniec dodać
makaron, po czym gotować na wolnym ogniu przez 10-15 minut.Zupę można serwować ze świeżym, chrupiącym
pieczywem.
