Wykonanie
Gotuję od kilku lat. Gotuję w sensie przygotowywania posiłków od początku do końca własnoręcznie i znam smak wielu produktów jednak jest jeszcze cała masa takich, których nie używałam albo użyłam raz i zaprzestałam bo mi coś nie wyszło lub w danej potrawie nie smakowało. Weźmy na przykład takiego pięknego fioletowego
bakłażana. Przekonałam się do niego stosunkowo niedawno. Kiedyś coś tam próbowałam z niego robić ale nie wyszło zbyt dobrze, więc odpuściłam sobie znajomość z tym fioletowym cudem. Ostatnio jednak staram się jeść zdecydowanie więcej warzyw a przypomniawszy sobie smak
bakłażana z grilla z
pomidorem i
mozzarellą z wakacyjnego wyjazdu, postanowiłam podejść do tematu raz jeszcze. To co wam dzisiaj prezentuję to bardzo szybka opcja pożywnego i zdrowego posiłku, który na swój sposób możecie bardziej urozmaicić, dodając np. kus kus,
kaszę jaglaną, komosę
ryżową,
makaron czy podać jako dodatek do
mięsa lub
ryby. Opcji jest wiele więc decyzję pozostawiam waszej wyobraźni i kubkom
smakowym:)

Składniki: na 4 porcje
bakłażan (ok 400 g)1 średnia
marchew1 łodyga
selera naciowego3 ząbki
czosnku1 duży
pomidorpuszka (400g)
pomidorów lub 1,5 szklanki passatyłyżeczka
suszonego oreganołyżeczka suszonej
bazyliiłyżeczka słodkiej wędzonej
papryki w proszkułyżeczka
ostrej papryki w proszku3 łyżki
oliwysól,
pieprz do smaku
natka pietruszkiPrzygotowanie:
Selera i
marchew przekrój wzdłuż na cztery części a następnie w cienkie plasterki.
Bakłażana pokrój w kostkę mniej więcej 1cm x 1cm.
Pomidora pokrój w kostkę i odstaw na bok.Rozgrzej
oliwę na głębokiej patelni i wrzuć
selera i
marchewkę. Smaż przez 4 minuty i dodaj
czosnek oraz
bakłażana. Smaż przez kolejne 3-4 minuty często mieszając.Dodaj do całości rozgniecione
pomidory z puszki lub passatę i suche
przyprawy. Duś na niedużym ogniu aż
bakłażan lekko zmięknie ale nie będzie papkowaty. Dodaj pokrojonego
pomidora i dopraw do smaku
solą i
pieprzem. Na koniec dodaj posiekaną
natkę pietruszki w ilości dowolnej. Ja dodaję dużo;)Pozostaje mi tylko życzyć Ci smacznego :)