Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!CzarninaAutor Przepis nadesłany na konkurs "Świąteczne skarby -
bakalie w roli głównej"Czas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: średnieRegion: kuchnia polskaIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Czarnina - składniki:1 l rosołu z
kaczki1 szklanka
krwi0.5
cytryny1 łyżeczka
cukrukilka ziaren jałowcakilka ziaren
ziela angielskiego5 dkg
masła2 dkg
mąki1
marchewka1
pietruszkakawałek
selera10 dkg suszonych
śliwek5 dkg dużych
rodzynek5 dkg
daktyli bez pestek5 dkg
suszonej żurawiny2 gwiazdki
anyżuCzarnina - sposób przygotowania: Krew zaprawić
sokiem z połowy
cytryny i
solą ubijając trzepaczką by nie dopuścić do jej ścięcia. Do rosołu włożyć pokrojone jarzyny,
owoce i ugotować. Przetrzeć przez sito. Z
masła i
mąki sporządzić zasmażkę i rozprowadzić w wywarze. Krew rozprowadzić zimną zupą, rozkłócić i przez sito przelać do zupy dokładnie przecierając by cała krew przeszła. Zagotować, doprawić
sokiem z cytryny,
anyżem,
cukrem i
solą. Podawać z osobno ugotowanym
makaronem. Od dawna w Polsce podawana, bo dawniej ponoć kuchnia sarmatów słynęła z ogromnej ilości
owoców i przypraw używanych do przyrządzania jadła.Blog tygodnia:
Trufla i jej kuchnia

....brrrr od tamtej
pory nie
jadłam już czarniny . Myślę, że wiesz co było w kubku:)
Trufla poleca: Drobiowe gniazda z
jajkami Składniki: 4 piersi drobiowe 4
jajka 1/2
bułki 1
cebula sól pieprz olej Dodatkowo na panierkę: 1
jajko bułka tarta Jajka ugotować na twardo.
Piersi kurczaka pokroić w duże kawałkiSzlakiem polskiej tradycji kulinarnej
kawiorem,
łososiem czy
śledziem. Kto po drodze całkiem wyprztykał się z gotówki może zamówić czarninę albo flaczki po warszawsku i też nie pójdzie spać głodny. A komu jeszcze mało, może ruszyć dalej, choćby na Podlasie, żeby wypić kieliszek
żubrówki na lepsze trawienie. Nie wolno jednak po tym wsiadać doWięcej o Czarnina