Wykonanie
Składniki:1 kg
żołądków drobiowych1 duża
marchew1 duża
pietruszka1 liść
selerakilka ziaren
ziela angielskiegosól i
pieprzSkładniki na sos:1 duża kopiasta łyżka
masła1 duża kopiasta łyżka
mąki2 szklanki
wywaru z
włoszczyzny i żołądków1 filiżanka
rodzynek4 łyżki
śmietany kremowejsok z jednej
cytrynysól pieprz i
cukier do smakuŻołądki gotujemy z
przyprawami do miękkości razem z
marchewką pietruszką i liściem
selera, ugotowane odstawiamy do wychłodzenia.
Żoładki z warzywami.................................................
Masło lekko zasmażamy z
mąką, uważając, by się
mąka nie zrumieniła, tylko straciła smak surowizny.
Masło z
mąką.....................................................Zasmażaną
mąkę rozprowadzamy
wywarem i bardzo dokładnie mieszamy, by nie powstały najmniejsze nawet grudki, składniki przez chwilę gotujemy. Do gotującego sie sosu dodajemy
sok z cytryny,
rodzynki,
śmietanę i doprawiamy do smaku,
solą,
pieprzem i
cukrem.
Z
rodzynkami i
śmietaną...........................................................................Na koniec do sosu dodajemy pokrojone w paseczki żołądki i dokładnie mieszamy.Smacznego !!!
Żołądki w paseczki...............................................................
Żołądki drobiowe w sosie potrawkowym..............................................