Wykonanie

Przepis pochodzi z "Kuchni Polskiej"Super danie na święta. Świetnie smakuje do
kaszy jak i do
ziemniaków.1
kaczka (około 1,5-2kg)3 łyżki
masła1 łyżka
cukru1 łyżka
mąki1/2 szklanki rosołumarynata:1 średnia
marchewka1 średnia
pietruszka1/4
selera średniej wielkości1
cebula10 ziaren jałowca5 ziaren
pieprzu5 ziaren
ziela angielskiego1 cm
imbiru3
goździki1
listek laurowy1litr
wodysok z 1
cytryny lub kilka łyżek
octu winnegofarsz:1 szklanka
kaszy pęczak3
suszone śliwki1-2 łyżki
suszonej żurawiny1 łyżka
masłaMarynowanie:
Włoszczyznę obieramy i kroimy w kostkę.
Cebulę obieramy i kroimy w ćwiartki.
Owoce jałowca lekko rozgniatamy tłuczkiem, korzeń
imbiru obieramy i trzemy. Wszystkie powyższe składniki zalewamy
wodą i gotujemy na bardzo małym ogniu przez pół godziny. Po tym czasie dodajemy pozostałe
przyprawy,
sok z cytryny ,
wino i gotujemy około 5 minut. Teraz pozostaje nam przestudzić marynatę i zalać nią umytą
kaczkę. Do marynowania najlepsze jest naczynie kamionkowe. Jeżeli takowego nie mamy- pozostaje zwykły garnek, najlepiej by nie był metalowy.
Kaczkę marynujemy minimum 2 dni, maksimum 4.
Kaczka powinna być cała pod marynatą.Pieczenie:
Kaszę zalewamy gorącą
wodą tak, by była przykryta ale by
woda nie wystawała ponad nią. W ten sposób
kasza lekko nam namięknie. Następnie mieszamy ją z łyżka
masła,
śliwkami i
żurawiną.
Kaczkę odsączamy z marynaty, posypujemy
solą i nadziewamy farszem.Blaszkę smarujemy
masłem i kładziemy na nią
kaczkę. Pieczemy przez 2,5h w temperaturze 200 stopni. Od czasu do czasu polewamy ją wytopionym tłuszczem by ładnie zrumieniła się. Po połowie czasu obracamy ją na drugą stronę aby również tam zrumieniła się.Sos: Zbieramy 3 łyżki tłuszczu z wypieczonej
kaczki, resztę delikatnie odlewamy i chowamy (nie wylewamy! to bardzo zdrowy tłuszcz! Gdy ostygnie będziemy
mieli wyśmienity kaczy
smalec).Zebrany tłuszcz wlewamy do rondelka i wsypujemy łyżkę
cukru. Mieszamy aż
cukier się zrumieni, wtedy dodajemy łyżkę
mąki- dalej mieszamy. Gdy
mąka będzie złocista, całość zalewamy rosołem. Teraz zlewamy sos z brytfanki, w której piekła się
kaczka. Dodajemy go do rondelka. Doprawiamy marynatą, czyli bierzemy po kawałku z każdego warzywa, listek złowione
przyprawy i blendujemy.Zblendowane dodajemy do sosu, następnie dodajemy tyle marynaty, by sos był pikantny i posiadał smak "
dziczyzny". Całość gotujemy około 3 minut i podajemy do
kaczki.Opis jest dość długi ale to pozory,
kaczka nie wymaga wiele pracy, za to mamy długi czas oczekiwania, ale warto- smak i wygląd wynagradza czekanie:)