Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 240 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegoflaki wołowe 1 kilogramów
cebula 2 sztuk
marchewka 2 sztuk
pietruszka 1 sztuk
seler 0,5 sztukrosół wołowy 1 , 5 litrów
masło 4 łyżek stołowych
mąka 1 łyżek stołowych
majeranek 4 łyżek stołowych
imbir według uznania
papryka mielona według uznaniagałka muszkarołowa według uznania
liść laurowy 2 sztuk
ziele angielskie według uznania
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Umyte flaki zalać
wodą, zagotować i wyjąć. Zalać jeszcze raz zimną
wodą i odstawić na 60 minut, odcedzić i jeszcze raz oczyścić. Zalać
wodą i gotować na małym ogniu ok. 2 godzin. Odcedzić i pokroić. Oczyszczone warzywa poszatkować, podsmażyć na złoty kolor na 2 łyżkach
masła, podlać odrobina rosołu i dusić kilka minut. Włożyć flaki, zalać rosołem, dodać
listki laurowe,
ziele angielskie,
pieprz i
sól do smaku. Gotować 30 minut. Resztę
masła przesmażyć z łyżką
maki i rozprowadzić w połowie szklanki
wywaru. Zasmażkę dodać do flaczków, wymieszać i zagotować. Zupę doprawić jeszcze do smaku posiekanym
majerankiem,
imbirem, gałką oraz mieloną
papryką.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaZupyDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: