ßßß Cookit - przepis na Flaczki z majerankiem

Flaczki z majerankiem

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 240 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
flaki wołowe 1 kilogramów
cebula 2 sztuk
marchewka 2 sztuk
pietruszka 1 sztuk
seler 0,5 sztuk
rosół wołowy 1 , 5 litrów
masło 4 łyżek stołowych
mąka 1 łyżek stołowych
majeranek 4 łyżek stołowych
imbir według uznania
papryka mielona według uznania
gałka muszkarołowa według uznania
liść laurowy 2 sztuk
ziele angielskie według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Umyte flaki zalać wodą, zagotować i wyjąć. Zalać jeszcze raz zimną wodą i odstawić na 60 minut, odcedzić i jeszcze raz oczyścić. Zalać wodą i gotować na małym ogniu ok. 2 godzin. Odcedzić i pokroić. Oczyszczone warzywa poszatkować, podsmażyć na złoty kolor na 2 łyżkach masła, podlać odrobina rosołu i dusić kilka minut. Włożyć flaki, zalać rosołem, dodać listki laurowe, ziele angielskie, pieprz i sól do smaku. Gotować 30 minut. Resztę masła przesmażyć z łyżką maki i rozprowadzić w połowie szklanki wywaru. Zasmażkę dodać do flaczków, wymieszać i zagotować. Zupę doprawić jeszcze do smaku posiekanym majerankiem, imbirem, gałką oraz mieloną papryką.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Zupy
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/10548/Flaczki-z-majerankiem