Wykonanie
            
Składniki:flaki wołowe świeże 1 , 5 kg
mięso wołowe z kością (najlepiej ogon) ok. 0,5 kg
marchew, 
pietruszka, mały 
seler pokrojone w słupki
sól, 
liść laurowy, 
ziele angielskie, 
pieprz ziarnisty, 
majeranekcebula 1
imbir, gałka muszkatałowa, 
pieprz mielony (kolorowy), po 1/4 łyżeczki
masło, ok. 3 łyżki
bułka tarta, ok. 2 łyżkiWykonanie:Z 
mięsa wołowego (z zielem, 
pieprzem, 
liściem laurowym) ugotować rosół. (Chude 
mięso, pokrojone w słupki dodać później do flaków). Oczyszczone flaki zalać wrzątkiem i gotować przez 15 minut. Odcedzić. Następnie flaki gotować w rosole przez 4 godziny na wolnym ogniu. Wyjąć pokroić w drobne słupki. Wrzucić do rosołu. Dodać pokrojone w słupki 
marchew, 
pietruszkę, 
seler. 
Cebulę dajemy w całości, 
daje klarowność 
wywaru. Gotować jeszcze przez 0,5 godziny. Z 
masła i 
bułki tartej przyrządzić jasną zasmażkę, rozprowadzić rosołem, dodać do zupy. Przyprawić do smaku. Na koniec dodać 
majeranek, zaparzyć. Podawać gorące ze świeżym 
pieczywem.