Wykonanie
            
Barszcz czerwony jest doskonały nie tylko na różnego rodzaju przyjęcia czy święta, ale również na codzienny obiad. Doskonale smakuje z uszkami, muffinami faszerowanymi 
mięsem, krokietami czy chociażby z placuszkami z 
pieczarkami. Zakwas na barszcz można zrobić wcześniej i gotowy przechowywać w lodówce tydzień lub dwa aż będzie nam potrzebny.Składniki:kawałek dowolnego 
mięsa lub kość na 
wywar. Ja wykorzystuję porcję 
królika z kością1 mała 
cebula1 
marchewka1 
pietruszkapół 
selera2 – 3 niewielkie 
buraki4 
owoce ziela angielskiego1 
liść laurowy1 łyżeczka 
kozieradki1 łyżeczka 
imbiru1 łyżka 
majerankusólpół łyżki 
pieprzu w ziarnach0,5l zakwasu na barszczPrzygotowanie:Jeśli mamy 
mięso bez kości należy wrzucić je na wrzącą 
wodę (około 3 l), jeśli natomiast mamy kość lub 
mięso z kością to zalewamy je 3 l 
wody i doprowadzamy do wrzenia.Gdy 
woda zacznie wrzeć dodać 
przyprawy, warzywa pokrojone na mniejsze kawałki oraz 
cebulę, którą wcześniej przekrawamy na pół i lekko przypalamy na blaszce lub nad gazem.Całość gotować co najmniej 2 godziny.Odcedzić 
wywar przelewając go przez sito o drobnych oczkach od 
mięsa, warzyw i przypraw.Do gorącego 
wywaru dolać zakwas na barszcz i podgrzewać przez około 30 minut uważając by nie doprowadzić zupy do wrzenia ponieważ straci kolor.Doprawić ewentualnie 
solą i 
pieprzem. UWAGA jeśli stosujemy 
pieprz mielony trzeba go dodawać ostrożnie ponieważ sprawia on, że ostrość pojawia się dopiero po pewnym czasie, więc jeśli doprawimy barszcz tak jak nam odpowiada może się okazać że za 30 minut będzie zbyt pikantny.


