Wykonanie
Nigdy nie lubiłam flaków, a w zasadzie ich zbyt "szczerej" i opisowej nazwy. ;) Zawsze jednak lubiłam ich zapach. Ta zupa stanowi idealne rozwiązanie dla osób, które chcą poczuć ten charakterystyczny smak, a zamiast
wieprzowiny wolą
drób. Bardzo polecam tę pyszną, aromatyczną i rozgrzewającą zupę. Jest jedną z naszych ulubionych. Idealnie sprawdza się zarówno na co dzień jaki i na świątecznym
stole. :)
1,5 litra
wody3-4 podudzia
kurczaka - tzw. "pałeczki" (zależnie od wielkości)1
marchewka1
cebulakawałek
pietruszki2 łyżki
majeranku1,5 łyżeczki
słodkiej papryki1,5 łyżeczki
pieprzu ziołowego1/3 łyżeczki
imbiru3 ziarenka
ziela angielskiego1
listek laurowy1 mały ząbek
czosnkusól do smaku1 łyżka
masła2-3 łyżki
mąkiKurczaka ugotować wraz z
marchewką,
pietruszka, obraną
cebulą i
przyprawami (oprócz
czosnku i
majeranku), aż będzie miękki ( ok. 25-30 minut. ).
Kurczaka wyjąć, zupę przecedzić przez sito do drugiego garnka.
Marchewkę pokroić drobno i włożyć z powrotem do zupy.
Mięso kurczaka odjąć od kości i drobno pokroić. Dołożyć do zupy. Dodać
czosnek i
majeranek, zagotować. Z
mąki i
masła zrobić zasmażkę i zagęścić zupę. Ew. dosolić do smaku.Podawać ze świeżym
chlebem.