Wykonanie
            Nigdy nie lubiłam flaków, a w zasadzie ich zbyt "szczerej" i opisowej nazwy. ;) Zawsze jednak lubiłam ich zapach. Ta zupa stanowi idealne rozwiązanie dla osób, które chcą poczuć ten charakterystyczny smak, a zamiast 
wieprzowiny wolą 
drób. Bardzo polecam tę pyszną, aromatyczną i rozgrzewającą zupę. Jest jedną z naszych ulubionych. Idealnie sprawdza się zarówno na co dzień jaki i na świątecznym 
stole. :)

1,5 litra 
wody3-4 podudzia 
kurczaka - tzw. "pałeczki" (zależnie od wielkości)1 
marchewka1 
cebulakawałek 
pietruszki2 łyżki 
majeranku1,5 łyżeczki 
słodkiej papryki1,5 łyżeczki 
pieprzu ziołowego1/3 łyżeczki 
imbiru3 ziarenka 
ziela angielskiego1 
listek laurowy1 mały ząbek 
czosnkusól do smaku1 łyżka 
masła2-3 łyżki 
mąkiKurczaka ugotować wraz z 
marchewką, 
pietruszka, obraną 
cebulą i 
przyprawami (oprócz 
czosnku i 
majeranku), aż będzie miękki ( ok. 25-30 minut. ).
Kurczaka wyjąć, zupę przecedzić przez sito do drugiego garnka. 
Marchewkę pokroić drobno i włożyć z powrotem do zupy. 
Mięso kurczaka odjąć od kości i drobno pokroić. Dołożyć do zupy. Dodać 
czosnek i 
majeranek, zagotować. Z 
mąki i 
masła zrobić zasmażkę i zagęścić zupę. Ew. dosolić do smaku.Podawać ze świeżym 
chlebem.