Wykonanie
            Mam dla Was pomysł na wykorzystanie pozostałości po niedzielnym rosole, 
mięsa oraz warzyw. Zazwyczaj z resztki zupy robiłam 
pomidorową, z warzyw 
sałatkę, a z 
mięsa uszka, krokiety lub knedle . Wczoraj postanowiłam spróbować czegoś innego. Nie przepadam za "normalnymi" flakami, ale sam smak zupy jest w moim guście. Ugotowałam flaki z dodatkiem drobiu z rosołu oraz warzyw i 
powiem Wam, że to był strzał w dziesiątkę. Nie tylko pod względem smaku, ale też czasu, bo robi się je błyskawicznie. Polecam wszystkim, którzy nie przepadają za flakami w standardowej wersji, ale także i tym, co je kochają - drobiowa wersja na pewno Was nie rozczaruje.

Składniki:- pozostałość niedzielnego rosołu (im więcej, tym lepiej),- warzywa z rosołu (u mnie 2 
marchewki i 1 
pietruszka),- 
drób z rosołu (u mnie 3 udka),- 
przyprawy: 3 
liście laurowe, 
ziele angielskie, 
majeranek, niecała łyżeczka 
imbiru, 2 łyżeczki 
papryki słodkiej, 
papryka ostra, 
pieprz, 
sól,- zasmażka, wersja light: 1 łyżka 
masła + 1 łyżka 
mąki pszennej,- 1 
cebula.Rosół podgrzewamy, w razie potrzeby dolewamy 
wody. 
Mięso obieramy ze skóry, kroimy wzdłuż włókien na słupki. Warzywa (oprócz 
cebuli) kroimy na cienkie paski lub ścieramy na tarce. 
Mięso i warzywa wrzucamy do zupy, dodajemy 
przyprawy, czekamy do zagotowania. W tym czasie przygotowujemy zasmażkę: na 1 łyżce 
masła podsmażamy pokrojoną w kosteczkę 
cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy 
mąkę i mieszamy do zarumienienia. Zasmażkę dodajemy do zupy, mieszamy. Całość gotujemy jeszcze ok.10-15 minut. Pilnujemy, by warzywa i 
mięso za bardzo się nie rozgotowały, ewentualnie można je dodać troszkę później - nie na początku (ja dodałam na początku i były w sam raz). Prawda, że szybko? :) Smacznego!