Wykonanie
Mam dla Was pomysł na wykorzystanie pozostałości po niedzielnym rosole,
mięsa oraz warzyw. Zazwyczaj z resztki zupy robiłam
pomidorową, z warzyw
sałatkę, a z
mięsa uszka, krokiety lub knedle . Wczoraj postanowiłam spróbować czegoś innego. Nie przepadam za "normalnymi" flakami, ale sam smak zupy jest w moim guście. Ugotowałam flaki z dodatkiem drobiu z rosołu oraz warzyw i
powiem Wam, że to był strzał w dziesiątkę. Nie tylko pod względem smaku, ale też czasu, bo robi się je błyskawicznie. Polecam wszystkim, którzy nie przepadają za flakami w standardowej wersji, ale także i tym, co je kochają - drobiowa wersja na pewno Was nie rozczaruje.
Składniki:- pozostałość niedzielnego rosołu (im więcej, tym lepiej),- warzywa z rosołu (u mnie 2
marchewki i 1
pietruszka),-
drób z rosołu (u mnie 3 udka),-
przyprawy: 3
liście laurowe,
ziele angielskie,
majeranek, niecała łyżeczka
imbiru, 2 łyżeczki
papryki słodkiej,
papryka ostra,
pieprz,
sól,- zasmażka, wersja light: 1 łyżka
masła + 1 łyżka
mąki pszennej,- 1
cebula.Rosół podgrzewamy, w razie potrzeby dolewamy
wody.
Mięso obieramy ze skóry, kroimy wzdłuż włókien na słupki. Warzywa (oprócz
cebuli) kroimy na cienkie paski lub ścieramy na tarce.
Mięso i warzywa wrzucamy do zupy, dodajemy
przyprawy, czekamy do zagotowania. W tym czasie przygotowujemy zasmażkę: na 1 łyżce
masła podsmażamy pokrojoną w kosteczkę
cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy
mąkę i mieszamy do zarumienienia. Zasmażkę dodajemy do zupy, mieszamy. Całość gotujemy jeszcze ok.10-15 minut. Pilnujemy, by warzywa i
mięso za bardzo się nie rozgotowały, ewentualnie można je dodać troszkę później - nie na początku (ja dodałam na początku i były w sam raz). Prawda, że szybko? :) Smacznego!