ßßß
 
            
         Składniki:– 900g krojonych flaków wołowych– 2 marchewki– pietruszka ( korzeń )– kawałek selera– 1 cebula– przyprawa do flaków– majeranek– ziele angielskie, liść laurowy– szczypta papryki mielonej ostrej, sól, pieprz– 2 łyżki masła– 2 łyżki mąkiPrzygotowanie:* Flaczki zalewamy wodą i zagotowujemy. Odcedzamy.Czynność tą powtarzamy dwa razy.* Po dwukrotnym obgotowaniu flaków, zalewamy je świeżą wodą, dodajemy ziele i liście laurowe, oraz wszystkie warzywa starte na tarce o grubych oczkach. Gotujemy około godziny.* Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy na złocisty kolor. Dodajemy do niej mąkę i mieszamy, w ten sposób robiąc zasmażkę. Odstawiamy na chwilę.* Do zupy wsypujemy przyprawę do flaków, dalej gotując.* Kiedy flaczki są już miękkie, dodajemy do nich zasmażkę.Zmniejszamy ogień gotujemy jeszcze kilkanaście minut. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką czerwoną ( ewentualnie maggi, lub jarzynką ). Dodajemy majeranek i w zasadzie nasza zupa jest już gotowa.Ja flaczki podaję ze świeżą bułką :) Smacznego!
Składniki:– 900g krojonych flaków wołowych– 2 marchewki– pietruszka ( korzeń )– kawałek selera– 1 cebula– przyprawa do flaków– majeranek– ziele angielskie, liść laurowy– szczypta papryki mielonej ostrej, sól, pieprz– 2 łyżki masła– 2 łyżki mąkiPrzygotowanie:* Flaczki zalewamy wodą i zagotowujemy. Odcedzamy.Czynność tą powtarzamy dwa razy.* Po dwukrotnym obgotowaniu flaków, zalewamy je świeżą wodą, dodajemy ziele i liście laurowe, oraz wszystkie warzywa starte na tarce o grubych oczkach. Gotujemy około godziny.* Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy na złocisty kolor. Dodajemy do niej mąkę i mieszamy, w ten sposób robiąc zasmażkę. Odstawiamy na chwilę.* Do zupy wsypujemy przyprawę do flaków, dalej gotując.* Kiedy flaczki są już miękkie, dodajemy do nich zasmażkę.Zmniejszamy ogień gotujemy jeszcze kilkanaście minut. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką czerwoną ( ewentualnie maggi, lub jarzynką ). Dodajemy majeranek i w zasadzie nasza zupa jest już gotowa.Ja flaczki podaję ze świeżą bułką :) Smacznego!
 Kategorie:
Kategorie: