ßßß Cookit - przepis na Flaczki wołowe

Flaczki wołowe

nazwa

Wykonanie

Składniki:
– 900g krojonych flaków wołowych
– 2 marchewki
pietruszka ( korzeń )
– kawałek selera
– 1 cebula
przyprawa do flaków
majeranek
ziele angielskie, liść laurowy
– szczypta papryki mielonej ostrej, sól, pieprz
– 2 łyżki masła
– 2 łyżki mąki
Przygotowanie:
* Flaczki zalewamy wodą i zagotowujemy. Odcedzamy.
Czynność tą powtarzamy dwa razy.
* Po dwukrotnym obgotowaniu flaków, zalewamy je świeżą wodą, dodajemy ziele i liście laurowe, oraz wszystkie warzywa starte na tarce o grubych oczkach. Gotujemy około godziny.
* Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy na złocisty kolor. Dodajemy do niej mąkę i mieszamy, w ten sposób robiąc zasmażkę. Odstawiamy na chwilę.
* Do zupy wsypujemy przyprawę do flaków, dalej gotując.
* Kiedy flaczki są już miękkie, dodajemy do nich zasmażkę.
Zmniejszamy ogień gotujemy jeszcze kilkanaście minut. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką czerwoną ( ewentualnie maggi, lub jarzynką ). Dodajemy majeranek i w zasadzie nasza zupa jest już gotowa.
Ja flaczki podaję ze świeżą bułką :) Smacznego!
Kategorie:
Źródło:http://www.niepieprz.pl/flaczki-wolowe