ßßß Cookit - przepis na Czernina

Czernina

nazwa

Wykonanie

Czernina to moja zupa z dzieciństwa - ulubiona zupa, do czasu, dopóki nie zorientowałam się z czego tak naprawdę się ją robi. Oszczędzę Wam szczegółowego opisu pozyskiwania głównego składnika owej charakterystycznej zupy, którym jest kacza krew. Pamiętam, że ja dodatkowo, za przykładem mego dziadka słodziłam ją sobie obficie cukrem i zjadałam, aż mi się uszy trzęsły. Dziś jestem wstanie przygotować ją tylko pod zamówienie bliskich, którzy ją uwielbiają, minie nikt nie przekona do jej zjedzenia, ale może Wy się skusicie ;-)
Porcja dla 4 osób:
2 kacze skrzydełka, 1 szyjka, wątróbka, serce - czyli "odpady" z jednej kaczki
300 ml kaczej krwi
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
kawałek pora - ok. 10 cm
garść suszonych śliwek węgierek
3 liście laurowe
5-6 ziaren ziela angielskiego
ok. 8 ziaren pieprzu czarnego
sól
ok. 3 łyżki octu
1 łyżka mąki
1 łyżka cukru
Kacze mięso zalewamy ok. 2 litrami zimnej wody, dodajemy przyprawy i gotujemy do miękkości mięsa. Na 15 minut przed końcem gotowania dodajemy warzywa. Następnie wyjmujemy miękkie mięso i warzywa i kroimy na małe kawałki. W tym czasie do zupy dodajemy śliwki.
Do krwi dodajemy ocet i mąkę, mieszamy i wlewamy do rosołu, doprowadzając do zagotowania. Na samym końcu dodajemy pokrojone mięso i warzywa. Zupę podajemy z makaronem.
Źródło:http://jadloiczytadlo.blogspot.com/2015/05/czernina.html