Wykonanie
Czernina to moja zupa z dzieciństwa - ulubiona zupa, do czasu, dopóki nie zorientowałam się z czego tak naprawdę się ją robi. Oszczędzę Wam szczegółowego opisu pozyskiwania głównego składnika owej charakterystycznej zupy, którym jest kacza krew. Pamiętam, że ja dodatkowo, za przykładem mego dziadka słodziłam ją sobie obficie
cukrem i zjadałam, aż mi się uszy trzęsły. Dziś jestem wstanie przygotować ją tylko pod zamówienie
bliskich, którzy ją uwielbiają, minie nikt nie przekona do jej zjedzenia, ale może Wy się skusicie ;-)

Porcja dla 4 osób:2 kacze skrzydełka, 1 szyjka,
wątróbka,
serce - czyli "odpady" z jednej
kaczki300 ml kaczej
krwi1
marchewka1
pietruszkakawałek
selerakawałek
pora - ok. 10 cmgarść suszonych
śliwek węgierek3
liście laurowe5-6 ziaren
ziela angielskiegook. 8 ziaren
pieprzu czarnegosólok. 3 łyżki
octu1 łyżka
mąki1 łyżka
cukruKacze
mięso zalewamy ok. 2 litrami zimnej
wody, dodajemy
przyprawy i gotujemy do miękkości
mięsa. Na 15 minut przed końcem gotowania dodajemy warzywa. Następnie wyjmujemy miękkie
mięso i warzywa i kroimy na małe kawałki. W tym czasie do zupy dodajemy
śliwki.Do
krwi dodajemy
ocet i
mąkę, mieszamy i wlewamy do rosołu, doprowadzając do zagotowania. Na samym końcu dodajemy pokrojone
mięso i warzywa. Zupę podajemy z
makaronem.