Wykonanie
Poziom trudnościPrzygotowując potrawy z ryb zawsze zostają jakieś resztki – kręgosłupy, ogony, głowy. Z tych części można zrobić rewelacyjny
wywar rybny, doskonałą bazę dla zupy
rybnej,
rybnego curry czy paelli. Na
wywar najlepsze są
ryby morskie, ale ze słodkowodnych ryb
wywar też będzie dobry.Składniki:½ kg resztek z
ryby (kręgosłupy z ościami, ogony, skóry, okrawki
mięsa, głowy)2
marchewki1
pietruszka1
por1/2
selera2
liście laurowe10 ziaren
ziela angielskiego1 łyżeczka ziaren
czarnego pieprzu1 łyżeczka
soli2 litry
wodySposób przygotowania:
Marchewkę,
pietruszkę obrać i pokroić na cieńsze kawałki.
Seler i
por obrać. Resztki
ryby i wszystkie warzywa przełożyć do garnka.
Dodać
ziele angielskie,
pieprz i
sól, zalać 2 litrami
wody.
Gotować powoli, na małym ogniu przez 45 minut.
Po ostygnięciu
wywar przecedzić przez gęste sito.
Tak przygotowany
wywar można zamrozić (na później) lub użyć od razu do przygotowania zupy
rybnej lub do innych potraw z
rybami i owocami morza.
Smacznego!