ßßß Cookit - przepis na Wywar rybny

Wywar rybny

nazwa

Wykonanie

Poziom trudności
Przygotowując potrawy z ryb zawsze zostają jakieś resztki – kręgosłupy, ogony, głowy. Z tych części można zrobić rewelacyjny wywar rybny, doskonałą bazę dla zupy rybnej, rybnego curry czy paelli. Na wywar najlepsze są ryby morskie, ale ze słodkowodnych ryb wywar też będzie dobry.
Składniki:
½ kg resztek z ryby (kręgosłupy z ościami, ogony, skóry, okrawki mięsa, głowy)
2 marchewki
1 pietruszka
1 por
1/2 selera
2 liście laurowe
10 ziaren ziela angielskiego
1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
1 łyżeczka soli
2 litry wody
Sposób przygotowania:
Marchewkę, pietruszkę obrać i pokroić na cieńsze kawałki. Seler i por obrać. Resztki ryby i wszystkie warzywa przełożyć do garnka.
Dodać ziele angielskie, pieprz i sól, zalać 2 litrami wody.
Gotować powoli, na małym ogniu przez 45 minut.
Po ostygnięciu wywar przecedzić przez gęste sito.
Tak przygotowany wywar można zamrozić (na później) lub użyć od razu do przygotowania zupy rybnej lub do innych potraw z rybami i owocami morza.
Smacznego!
Źródło:http://jagodzianka.com/2016/05/wywar-rybny