ßßß Cookit - przepis na Postna zupa grzybowa na Wigilię

Postna zupa grzybowa na Wigilię

nazwa

Wykonanie

Jednym z tradycyjnych, staropolskich dań wigilijnych jest zupa grzybowa. Jest ona znacznie mniej popularna niż piękny, czerwony barszcz, ale z pewnością jest tu wielu takich, którzy święta kojarzą właśnie z tą zupą. Podawana na początku kolacji wigilijnej ma za zadanie "rozgrzać" żołądek przed następnymi daniami.
Proponowana przeze mnie wersja zupy podana jest z warzywami z włoszczyzny, ale włoszczyznę można odłowić przed dodaniem namoczonych grzybów, wtedy uzyskamy czystą zupę, którą podaje się z makaronem na łazanki. Ja pozostanę przy swoim smaku i zapraszam na taką warzywną wersję zupy grzybowej, która nada się nie tylko na Wigilię, ale będzie także smacznym daniem obiadowym w inne zimowe dni.
Składniki:
ok. 100g suszonych podgrzybków lub prawdziwków,
2 marchewki,
2 pietruszki,
ćwiartka selera,
1/2 małego pora,
3 liście laurowe,
5-6 ziaren ziela angielskiego,
1 płaska łyżeczka ziaren czarnego pieprzu,
sól,
makaron łazanki.
Przygotowanie:
Suszone grzyby zalać wodą i namaczać przez całą noc.
Warzywa umyć, obrać i pokroić w plasterki lub kostkę. Wstawić do garnka i zalać ok 3 l wody. Ugotować tak, aby były półtwarde.
Do wywaru warzywnego dodać namoczone grzyby razem z wodą, w której się moczyły (dzięki temu więcej aromatu pozostanie w zupie). Dodać również liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Gotować około 30 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie sprawdzić, czy grzyby zmiękły, jeśli nie gotować kolejne 10-15 minut.
Na koniec doprawić solą do smaku.
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu i podać zupę z makaronem.
Smacznego!
Źródło:http://www.pelnalodowka.pl/2014/12/postna-zupa-grzybowa-na-wigilie.html