Wykonanie
Jednym z tradycyjnych, staropolskich dań wigilijnych jest zupa grzybowa. Jest ona znacznie mniej popularna niż piękny, czerwony barszcz, ale z pewnością jest tu wielu takich, którzy święta kojarzą właśnie z tą zupą. Podawana na początku kolacji wigilijnej ma za zadanie "rozgrzać" żołądek przed następnymi daniami.Proponowana przeze mnie wersja zupy podana jest z warzywami z
włoszczyzny, ale
włoszczyznę można odłowić przed dodaniem namoczonych
grzybów, wtedy uzyskamy czystą zupę, którą podaje się z
makaronem na łazanki. Ja pozostanę przy swoim smaku i zapraszam na taką warzywną wersję zupy grzybowej, która nada się nie tylko na Wigilię, ale będzie także smacznym daniem obiadowym w inne zimowe dni.
Składniki:ok. 100g suszonych podgrzybków lub
prawdziwków,2
marchewki,2
pietruszki,ćwiartka
selera,1/2 małego
pora,3
liście laurowe,5-6 ziaren
ziela angielskiego,1 płaska łyżeczka ziaren
czarnego pieprzu,
sól,
makaron łazanki.
Przygotowanie:
Suszone grzyby zalać
wodą i namaczać przez całą noc.Warzywa umyć, obrać i pokroić w plasterki lub kostkę. Wstawić do garnka i zalać ok 3 l
wody. Ugotować tak, aby były półtwarde.Do
wywaru warzywnego dodać namoczone
grzyby razem z
wodą, w której się moczyły (dzięki temu więcej aromatu pozostanie w zupie). Dodać również
liście laurowe,
ziele angielskie i
pieprz. Gotować około 30 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie sprawdzić, czy
grzyby zmiękły, jeśli nie gotować kolejne 10-15 minut.Na koniec doprawić
solą do smaku.
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu i podać zupę z
makaronem.
Smacznego!