ßßß
Składniki:ok. 100g suszonych podgrzybków lub prawdziwków,2 marchewki,2 pietruszki,ćwiartka selera,1/2 małego pora,3 liście laurowe,5-6 ziaren ziela angielskiego,1 płaska łyżeczka ziaren czarnego pieprzu,sól,makaron łazanki.
Przygotowanie:Suszone grzyby zalać wodą i namaczać przez całą noc.Warzywa umyć, obrać i pokroić w plasterki lub kostkę. Wstawić do garnka i zalać ok 3 l wody. Ugotować tak, aby były półtwarde.Do wywaru warzywnego dodać namoczone grzyby razem z wodą, w której się moczyły (dzięki temu więcej aromatu pozostanie w zupie). Dodać również liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Gotować około 30 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie sprawdzić, czy grzyby zmiękły, jeśli nie gotować kolejne 10-15 minut.Na koniec doprawić solą do smaku.Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu i podać zupę z makaronem.
Smacznego!