Wykonanie
Do Świąt tydzień z kawałeczkiem, więc to idealny moment do rozpoczęcia przygotowań
szynki - kilka dni musi poleżeć w rozwtorze
soli peklowej i po ugotowaniu będziecie mogli się nią cieszyć na wielkanocnym
stole. :)
SKŁADNIKI :1,5 kg
szynki myszka5 ziaren
ziela angielskie,2
liście laurowe,
wodasól peklowa (opakowanie)1
pietruszka,1
marchewka,kawałek
selera,
porSzynkę dokładnie myjemy, w garnku robimy roztwór
soli peklowej (ilość
soli na litr
wody mamy podany na opakowaniu,
wody musi być tyle, by zakryła w całości
szynkę), dodajemy
liście laurowe i
ziele angielskie, zagotowujemy tę
wodę,
potem odstawiamy, aż wystygnie. Do zimnego roztworu wkładamy
mięso, garnek przykrywamy przykrywką/talerzem i odstawiamy do lodówki na tydzień czasu. Po tym okresie wyciągamy garnek, odlewamy cały roztwór, nalewamy nową
wodę, wkładamy obrane warzywa, lekko solimy i czekamy, aż
woda się zagotuje, dopiero do wrzącej wkładamy
mięso i gotujemy tyle czasu, ile waży
mięso. Moje ważyło 1,5 kg, więc gotowało się 1,5 godziny. Gdy minie czas gotowania, zestawiamy garnek z kuchenki i odstawiamy na całą noc, by
szynka stygła w wywarze, rano ją z niego wyciągamy. U mnie w domu
szynka tradycyjnie co roku musi zagościć na wielkanocnym
stole, cudownie smakuje podana z
ćwikłą i
chrzanem. :)
Dotarła dziś do mnie nagroda za wygraną w konkursie organizowanym przez Beatę z kruche babeczki i Kamis, idealny zestaw przed Wielkanocą, jeszcze raz bardzo dziękuję. :)
Przepis bierze udział w akcji :