ßßß Cookit - przepis na Wielkanocna szynka

Wielkanocna szynka

nazwa

Wykonanie

Do Świąt tydzień z kawałeczkiem, więc to idealny moment do rozpoczęcia przygotowań szynki - kilka dni musi poleżeć w rozwtorze soli peklowej i po ugotowaniu będziecie mogli się nią cieszyć na wielkanocnym stole. :)
SKŁADNIKI :
1,5 kg szynki myszka
5 ziaren ziela angielskie,
2 liście laurowe,
woda
sól peklowa (opakowanie)
1 pietruszka,
1 marchewka,
kawałek selera,
por
Szynkę dokładnie myjemy, w garnku robimy roztwór soli peklowej (ilość soli na litr wody mamy podany na opakowaniu, wody musi być tyle, by zakryła w całości szynkę), dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, zagotowujemy tę wodę, potem odstawiamy, aż wystygnie. Do zimnego roztworu wkładamy mięso, garnek przykrywamy przykrywką/talerzem i odstawiamy do lodówki na tydzień czasu. Po tym okresie wyciągamy garnek, odlewamy cały roztwór, nalewamy nową wodę, wkładamy obrane warzywa, lekko solimy i czekamy, aż woda się zagotuje, dopiero do wrzącej wkładamy mięso i gotujemy tyle czasu, ile waży mięso. Moje ważyło 1,5 kg, więc gotowało się 1,5 godziny. Gdy minie czas gotowania, zestawiamy garnek z kuchenki i odstawiamy na całą noc, by szynka stygła w wywarze, rano ją z niego wyciągamy. U mnie w domu szynka tradycyjnie co roku musi zagościć na wielkanocnym stole, cudownie smakuje podana z ćwikłą i chrzanem. :)
Dotarła dziś do mnie nagroda za wygraną w konkursie organizowanym przez Beatę z kruche babeczki i Kamis, idealny zestaw przed Wielkanocą, jeszcze raz bardzo dziękuję. :)
Przepis bierze udział w akcji :
Źródło:http://studentskitchenblog.blogspot.com/2014/04/wielkanocna-domowa-szynka.html