ßßß
Ryba po grecku jest jedną z najprostszych ryb do przygotowania a zarazem jest bardzo smaczna. Wielu kojarzy się ze świętami, ale można ją zrobić na każdą okazję. Oto mój przepis na to wyjątkowe danie.Składniki:kilogram filetu z rybypo ćwierć kg. marchewki, pietruszki, selera, cebuli.jeden por3 - 4 pomidory lub koncentrat pomidorowycukierocetsólpieprzziele angielskieliść laurowymąkaPrzygotowania:1. Warzywa trzemy na tarce o grubych oczkach, por i cebulę siekamy w pół talarki.2. Jeśli mamy pomidory obieramy ze skórki, kroimy w kosteczkę i rozgotujemy .3. Warzywa gotujemy w uzyskanym sosie dolewając ok. pół szklanki wody.4. Jeśli nie mamy pomidorów gotujemy je w przecierze rozcieńczonym w ok szklanki - półtorej wody.5. Dodajemy przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy.6. Po ugotowaniu dodajemy po ok. łyżce cukru i octu - tak do smaku, by był delikatnie słodko - kwaśny.7. Rybę kroimy na mniejsze porcje, delikatnie solimy. Obtaczamy w mące i smażymy na złoto.8. W dużym naczyniu układamy naprzemiennie: sos i warstwy ryby aż do wyczerpania składników. Odłożyć do lodówki najlepiej na całą noc.RADA: Rybę można także usmażyć w gęstym cieście naleśnikowym.Smacznego!!!PDF