Wykonanie
Dzisiaj chcę pokazać coś co mnie bardzo zachwyciło. Sos ugotowany na bazie rosołu, lekko słodki, o smaku kontrastującym z
sokiem z cytryny. Bardzo ważne jest, żeby rosół był prawdziwy, ugotowany na kurze, z dodatkiem warzyw, koniecznie z
selerem. Smak tego
sosu jest nieopisanie pyszny, przynajmniej dla mnie. Przepis ten znalazłam już bardzo dawno na www.smaczny.pl . Leżał sobie bardzo długo w moim zeszycie, aż doczekał się realizacji. Bardzo, ale to bardzo polecam:)
Składniki:pół kostki
masła3 łyżki
mąkiok. 1 litr zimnego rosołu10 dag
rodzynek2 łyżki
cukrusok z pół
cytrynypół opakowania małej
śmietanki słodkiejRozpuścić
masło, dodać
mąkę i lekko zasmażyć. Dolać zimny rosół, gdy
wywar zacznie gęstnieć dodać
rodzynki, następnie
cukier i
sok z cytryny. Na koniec dodać
śmietanę i zagotować. Podawać z
ryżem. Można również wkroić
mięso kurczakowe z rosołu jeśli zostaje.Smacznego:)