Wykonanie
Żałuję bardzo, że z braku czasu,
mogę zamieścić tylko jeden przepis w czasie trwających Dni Kuchni Brytyjskiej, które przygotowała dla nas Tatter. Ale cieszę się, że udało mi się wstawić chociaż ten jeden przepis na kruche maślane
ciasteczka . Receptura ta jest bajecznie prosta i chociaż robiłam je pierwszy raz(prawie wogóle nie piekę
ciastek) to nie mam im nic do zarzucenia. Shortbread wyszły wyśmienite. Lekkie, kruche, bardzo maślane, z delikatnym aromatem
skórki cytrynowej. Niewiele pracy i składników a efekt znakomity. Jak stwierdziła moja córka...pycha!
Shortbread275 g (2 1/2 szklanki)
mąki25 g (1/4 szklanki) mielonych
migdałów225 g (6 łyżek)
masła, miękkiego75 g drobnego
cukrustarta skórka z pół
cytrynyNastawić piekarnik na 180 st C i natłuścić prostokątną foremkę do rolad.Przesiać
mąkę i
migdały do miski. W innej misce ubić do białości
masło,
cukier i
skórkę cytrynową. Dodać
mąkę i
migdały, wymieszać, najpierw drewniana łyżką a
potem rękami zagnieść gładkie ciasto.Umieścić ciasto w foremce i wygładzić. Piec 20 minut lub do momentu gdy ciasto nabierze złotego koloru.Wyjąć z piekarnika i natychmiast pokroić w prostokąty lub kwadraty. Pozwolić, by nieco przestygły po czym przenieść je na kratkę i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.Przepis pochodzi z książki " Afternoon tea "