ßßß Cookit - przepis na Shortbread

Shortbread

nazwa

Wykonanie

Żałuję bardzo, że z braku czasu, mogę zamieścić tylko jeden przepis w czasie trwających Dni Kuchni Brytyjskiej, które przygotowała dla nas Tatter. Ale cieszę się, że udało mi się wstawić chociaż ten jeden przepis na kruche maślane ciasteczka . Receptura ta jest bajecznie prosta i chociaż robiłam je pierwszy raz(prawie wogóle nie piekę ciastek) to nie mam im nic do zarzucenia. Shortbread wyszły wyśmienite. Lekkie, kruche, bardzo maślane, z delikatnym aromatem skórki cytrynowej. Niewiele pracy i składników a efekt znakomity. Jak stwierdziła moja córka...pycha!
Shortbread
275 g (2 1/2 szklanki) mąki
25 g (1/4 szklanki) mielonych migdałów
225 g (6 łyżek) masła, miękkiego
75 g drobnego cukru
starta skórka z pół cytryny
Nastawić piekarnik na 180 st C i natłuścić prostokątną foremkę do rolad.
Przesiać mąkę i migdały do miski. W innej misce ubić do białości masło, cukier i skórkę cytrynową. Dodać mąkę i migdały, wymieszać, najpierw drewniana łyżką a potem rękami zagnieść gładkie ciasto.
Umieścić ciasto w foremce i wygładzić. Piec 20 minut lub do momentu gdy ciasto nabierze złotego koloru.
Wyjąć z piekarnika i natychmiast pokroić w prostokąty lub kwadraty. Pozwolić, by nieco przestygły po czym przenieść je na kratkę i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Przepis pochodzi z książki " Afternoon tea "
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2010/01/shortbread.html