ßßß
Shortbread275 g (2 1/2 szklanki) mąki25 g (1/4 szklanki) mielonych migdałów225 g (6 łyżek) masła, miękkiego75 g drobnego cukrustarta skórka z pół cytrynyNastawić piekarnik na 180 st C i natłuścić prostokątną foremkę do rolad.Przesiać mąkę i migdały do miski. W innej misce ubić do białości masło, cukier i skórkę cytrynową. Dodać mąkę i migdały, wymieszać, najpierw drewniana łyżką a potem rękami zagnieść gładkie ciasto.Umieścić ciasto w foremce i wygładzić. Piec 20 minut lub do momentu gdy ciasto nabierze złotego koloru.Wyjąć z piekarnika i natychmiast pokroić w prostokąty lub kwadraty. Pozwolić, by nieco przestygły po czym przenieść je na kratkę i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.Przepis pochodzi z książki " Afternoon tea "