ßßß
250 g masła1 łyżeczka esencji migdałowej22o g (1 szklanka) drobnego cukru4 jajka150 g (1 szklanka)mąki ze środkiem spulchniającym75 g (1/2 szklanki) mąki90 g (3/4 szklanki) mielonych migdałówPiekarnik nastawiamy na temp 180 s C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia kwadratową foremkę o wymiarach 19 cm( u mnie 20).Ubijamy masło, esencję i cukier do białości. Dodajemy stopniowo po jednym jajku. Mieszamy z przesianą mąką i migdałami.Miksturę przekładamy do przygotowanej foremki, pieczemy przez 30 minut, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 170 st C i pieczemy jeszcze 30 minut. Pozostawiamy w foremce przez 5 minut, po czym wykładamy ciasto na kratkę do ostygnięcia.Przepis pochodzi z książki "Everyday cakes and cookies" wydawnictwa The Australian Women's Weekly