Wykonanie
Składniki :100 g posiekanych
migdałów200 g
masła1 i 1/4 szklanki
mąki1/2 szklanki
cukru1
jajkomigdały do dekoracji
migdały do dekoracji1 łyżeczka
likieru amaretto (opcjonalnie)
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 C.
Cukier ucieramy z
masłem, dodajemy
jajko,
migdały i
likier (
likier możemy zastąpić niewielką ilością
aromatu migdałowego lub
waniliowego). Na koniec dodajemy
mąkę i mieszamy do połączenia składników. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia nakładamy po 2 łyżki, zachowując spore odstępy, bo
ciastka znacznie zwiększą swoją powierzchnię. Na wierzchu każdego
ciastka wciskamy po 1 całym
migdale. Tak przygotowane
ciasteczka wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 8-10 minut, aż będą lekko rumiane.Z podanej ilości składników wychodzi 10 bardzo dużych
ciastek lub 15 mniejszych.Przepis na te banalnie proste a tak zachwycające w smaku
ciasteczka jest autorstwa jak zawsze cudownej Nigelli Lawson.