Wykonanie
Ponownie u mnie przepis na magdalenki, tym razem magdalenki
migdałowe . Nawet lepsze niż poprzednie, ale może dlatego, że ja bardzo lubię wypieki z mielonymi
migdałami. Delikatne, miękkie, francuskie
ciasteczka w kształcie muszelek. Urocze i bardzo proste do zrobienia. Najlepsze są w dniu upieczenia, ale na drugi dzień też były smaczne.
Magdalenki
migdałowe (przepis na ok 30 magdalenek)140 g
masła, rozpuszczonego, plus dodatkowo do natłuszczenia4
jajkakilka kropel ekstraktu z
migdałów140 g drobnego
cukru115 g
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia25 g mielonych
migdałówPiekarnik nagrzewamy do 190 st C. Lekko natłuszczamy foremkę do magdalenek (na 12 sztuk, gdy mamy 3 foremki natłuszczamy wgłębienia na 30 magdalenek, w przypadku jednej musimy czynność powtórzyć 3 krotnie)
Jajka, ekstrakt z
migdałów i
cukier umieszczamy w dużej misce i ubijamy, aż masa będzie jasna i gęsta. Przesiewamy
mąkę i
proszek do pieczenia, dodajemy do masy jajecznej i mieszamy. Na koniec dodajemy rozpuszczone
masło i mieszamy. Mniej więcej 1/3 masy wylewamy do foremki. Pieczemy ok 10 minut, aż
ciasteczka nabiorą złotej barwy. Delikatnie wyjmujemy i wykładamy na kratkę do wystudzenia. Czynność powtarzamy z pozostałym
ciastem.Przepis na podstawie przepisu z "1001 cupcakes, cookies & other tempting treats"