ßßß Cookit - przepis na Magdalenki migdałowe

Magdalenki migdałowe

nazwa

Wykonanie

Ponownie u mnie przepis na magdalenki, tym razem magdalenki migdałowe . Nawet lepsze niż poprzednie, ale może dlatego, że ja bardzo lubię wypieki z mielonymi migdałami. Delikatne, miękkie, francuskie ciasteczka w kształcie muszelek. Urocze i bardzo proste do zrobienia. Najlepsze są w dniu upieczenia, ale na drugi dzień też były smaczne.
Magdalenki migdałowe (przepis na ok 30 magdalenek)
140 g masła, rozpuszczonego, plus dodatkowo do natłuszczenia
4 jajka
kilka kropel ekstraktu z migdałów
140 g drobnego cukru
115 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
25 g mielonych migdałów
Piekarnik nagrzewamy do 190 st C. Lekko natłuszczamy foremkę do magdalenek (na 12 sztuk, gdy mamy 3 foremki natłuszczamy wgłębienia na 30 magdalenek, w przypadku jednej musimy czynność powtórzyć 3 krotnie)
Jajka, ekstrakt z migdałów i cukier umieszczamy w dużej misce i ubijamy, aż masa będzie jasna i gęsta. Przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia, dodajemy do masy jajecznej i mieszamy. Na koniec dodajemy rozpuszczone masło i mieszamy. Mniej więcej 1/3 masy wylewamy do foremki. Pieczemy ok 10 minut, aż ciasteczka nabiorą złotej barwy. Delikatnie wyjmujemy i wykładamy na kratkę do wystudzenia. Czynność powtarzamy z pozostałym ciastem.
Przepis na podstawie przepisu z "1001 cupcakes, cookies & other tempting treats"
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2014/02/magdalenki-migdaowe.html