ßßß Cookit - przepis na Ciasto mrówkowiec

Ciasto mrówkowiec

nazwa

Wykonanie

Klasyczne ucierane ciasto z suchym makiem, znane pod nazwą mrówkowiec lub piegusek, było swego czasu bardzo popularne. Nic dziwnego, to proste i smaczne ciasto, które zrobi każdy. Starą, popularną wersję przepisu wzbogaciłam masłem (od wielu lat nie używam margaryny w wypiekach - tak jest nie tylko zdrowiej, ale o wiele smaczniej), olejek migdałowy zastąpiłam niewielką ilością( tak, te przearomatyzowane ciasta straszyły kiedyś nasze podniebienia) migdałowego ekstraktu, przez co smak jest bardziej naturalny. Ciasto jest miękkie, wilgotne i długo utrzymuje swą świeżość. Spotkanie po latach z mrówkowcem zaliczam do udanych:)
250 g masła
6 jajek
1 i 1/2 szklanki cukru
2 szklanki mąki
3/4 szklanki maku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu z migdałów
Piekarnik nastawiamy na 180 st C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia keksówkę o długości 30 cm
Masło ucieramy z cukrem, stopniowo dodajemy po jednym jajku. Dodajemy porcjami mąkę i proszek od pieczenia. Na koniec dodajemy ekstrakt migdałowy i suchy mak. Ciasto wylewamy do przygotowanej foremki. Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 1 godziny.
Przepis na podstawie przepisu sprzed 20 lat z BPD
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2013/01/ciasto-mrowkowiec.html