Wykonanie
Klasyczne ucierane ciasto z suchym
makiem, znane pod nazwą mrówkowiec lub piegusek, było swego czasu bardzo popularne. Nic
dziwnego, to proste i smaczne ciasto, które
zrobi każdy. Starą, popularną wersję przepisu wzbogaciłam
masłem (od wielu lat nie używam
margaryny w wypiekach - tak jest nie tylko zdrowiej, ale o wiele smaczniej),
olejek migdałowy zastąpiłam niewielką ilością( tak, te przearomatyzowane ciasta straszyły kiedyś nasze podniebienia)
migdałowego ekstraktu, przez co smak jest bardziej naturalny. Ciasto jest miękkie, wilgotne i długo utrzymuje swą świeżość. Spotkanie po latach z mrówkowcem zaliczam do udanych:)

250 g
masła6
jajek1 i 1/2 szklanki
cukru2 szklanki
mąki3/4 szklanki
maku1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka ekstraktu z
migdałówPiekarnik nastawiamy na 180 st C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia keksówkę o długości 30 cm
Masło ucieramy z
cukrem, stopniowo dodajemy po jednym
jajku. Dodajemy porcjami
mąkę i proszek od pieczenia. Na koniec dodajemy ekstrakt
migdałowy i suchy
mak. Ciasto wylewamy do przygotowanej foremki. Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 1 godziny.


Przepis na podstawie przepisu sprzed 20 lat z BPD