Wykonanie
Biscotti lub inaczej cantuccini to popularne włoskie
ciasteczka najczęściej z
migdałami. Pochodzą one z miasta Prato i zostały wymyślone przez Antonio Mattei w połowie XIX wieku. Dziś prawie każdy region ma jakąś wariację na ich temat. W Toskanii na przykład
mówi się na
ciastka raczej cantuccini do tego są one większe i z dodatkiem
masła (przez co są mniej twarde). Poniższy przepis jest inspirowany recepturą na biscotti zaproponowaną przez Jemesa Martina w programie Sweet Baby James .Biscotti (cantuccini) – przepis:500 g
mąki230 g
cukru100 g
masła4
jajka150 g
migdałów blanszowanych150 g
orzechów laskowychpół łyżeczki
proszku do pieczeniaDo miski wsypujemy
mąkę,
cukier i
proszek do pieczenia. Dodajemy
jajka oraz drobno posiekane
masło. Ciasto dobrze wyrabiamy, dodajemy
orzechy i dzielimy na 3-4 bochenki, nie grubsze niż 1,5 centymetr. Bochenki wstawiamy na 20-25 minut do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni. Po wyjęciu bochenków z pieca i krótkim ostudzeniu kroimy je pod kątem na
ciasteczka o grubości około 1 centymetra. Następnie rozkładamy
ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy na 15-25 minut do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni.