Wykonanie
Rok temu kupiłam sobie specjalne foremki zajączkowe. Nie udało mi się jednak z nich skorzystać, aż do tej
pory. W tym roku odnalazłam je ponownie, a córcia poprosiła, aby upiec coś w nich przed świętami. Pomyślałam, że przepis na
orzechową babkę z kolekcji Pani Domu, będzie w sam raz. Zrobiłam ciasto z połowy porcji na babkę i upiekłam. Niestety foremki nie spisały się tak, jak marzyłam. Jednak babeczki wyszły tak dobre, że po prostu musiałam je Wam tutaj pokazać.
Składniki:200 g
mąki150 g
orzechów laskowych4
jajka150 g
masła3/4 szklanki
cukru2 łyżeczki
cukru waniliowego2 łyżeczki
proszku do pieczeniaWykonanie:
Orzechy grubo posiekać i uprażyć na suchej patelni.
Mąkę,
proszek do pieczenia,
cukry wymieszać. Dodać posiekane
masło,
jajka i utrzeć ciasto. Na koniec dodać
orzechy i wymieszać. Formę z kominkiem natłuścić i wysypać
bułką tartą. Przełożyć ciasto i piec przez około 45 minut w 180 stopniach. (Ponieważ używałam małych foremek piekłam tylko 20 minut).