Wykonanie
Naprawdę szybkie i naprawdę bardzo smaczne
ciastka do chrupania w domu i pracy. Najwiecej czasu zajmuje ich pieczenie!
Składniki250 g
mąki100 g
masła100 g
cukru1
jajko1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
cukru waniliowegoWszystkie suche składniki, tj.
mąkę,
proszek do pieczenia,
cukier i
cukier waniliowy wymieszać w misce. Dodać pokrojone w kostkę
masło i utrzeć w palcach aż powstanie coś na kształt kruszonki. Dodać
jajko i wyrobić. Gdyby ciasto nie chciało się zagnieść w gładką kulę - dodać odrobinę zimnej
wody.Rozwałkować, wykrawać
ciastka foremkami, układać na papierze do pieczenia i piec 15 minut w temperaturze 180 stopni.Smacznego :)Ja ozdobiłam
ciastka lukrami kolorowymi (niestety czarny barwnik nie chwycił i jedyne, co udało mi się uzyskać to ten
dziwny szary kolor). I tak prawdę powiedziawszy bardzo żałuję, że gdy rozdawano talenty, to nie trafiło mi się nic związanego ze zdobieniem, bo to to mi akurat nie wychodzi...