ßßß
Składniki:200 + 50 g białej czekolady80 g masła1/3 szklanki cukru3/4 szklanki mąki2 jajka1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka cukru waniliowego (robię własny)pół szklanki orzechów laskowych200 g czekolady roztopić z masłem. Biała czekolada jest bardzo wrażliwa na temperaturę i łatwo się przypala, wiec należy to robić na parze. W dużej misce wymieszać sypkie składniki, dodać jajka i utrzeć mikserem, następnie dodać masę maślano-czekoladową i ucierać aż do uzyskania gładkiej masy. Dodać 50 białej czekolady i posiekane orzechy, szybko przemieszać. Prostokątną formę (moja mia ok. 20x25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, boli można jeszcze dodatkowo posmarować masłem, wlać ciasto do formy i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni 25-30 minut (uwaga dla piekarników gazowych: ciasto jest bardzo wrażliwe na temperaturę i łatwo się przypala, wiec lepiej wstawić ja na drugi lub trzeci poziom piekarnika, trochę dalej od palników). Stan upieczenia ciasta sprawdzać patyczkiem.