ßßß
Jedne z najlepszych ciastek jakie udało mi się upiec. Delikatne, kruche ciasto z dodatkiem orzechów laskowych, połączone z nutellą. Są rewelacyjne w smaku, polecam!Przygotowanie: 40 minut | Czas dodatkowy: 1 godzina | Pieczenie: około 15 minutSkładniki:400g mąki140g miękkiego masła150g cukru1 jajko100g drobno pokrojonych orzechów laskowych5 łyżek zimnego mleka1 łyżeczka cukru waniliowego1 łyżeczka proszku do pieczeniaokoło 200g nutelliMasło posiekać razem z mąką, dodać pozostałe składniki oprócz nutelli. Ciasto zagnieść, do momentu uzyskania jednolitej kuli. Ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru formując prostokąt. Nutellę podgrzać w mikrofalówce albo w kąpieli wodnej i posmarować wierzch ciasta. Przy pomocy papieru zwinąć ciasto jak roladę. Włożyć do lodówki na godzinę.Roladę pokroić na 1 cm plastry. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C przez około 15 minut.Sugestie:- jeśli podzielimy ciasto na dwie części, łatwiej nam będzie je rozwałkować a później zwinąć.