Wykonanie
Jedne z najlepszych
ciastek jakie udało mi się upiec. Delikatne, kruche ciasto z dodatkiem
orzechów laskowych, połączone z nutellą. Są rewelacyjne w smaku, polecam!Przygotowanie: 40 minut | Czas dodatkowy: 1 godzina | Pieczenie: około 15 minutSkładniki:400g
mąki140g miękkiego
masła150g
cukru1
jajko100g drobno pokrojonych
orzechów laskowych5 łyżek zimnego
mleka1 łyżeczka
cukru waniliowego1 łyżeczka
proszku do pieczeniaokoło 200g nutelli
Masło posiekać razem z
mąką, dodać pozostałe składniki oprócz nutelli. Ciasto zagnieść, do momentu uzyskania jednolitej kuli. Ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru formując prostokąt. Nutellę podgrzać w mikrofalówce albo w kąpieli
wodnej i posmarować wierzch ciasta. Przy pomocy papieru zwinąć ciasto jak roladę. Włożyć do lodówki na godzinę.Roladę pokroić na 1 cm plastry. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C przez około 15 minut.Sugestie:- jeśli podzielimy ciasto na dwie części, łatwiej nam będzie je rozwałkować a później zwinąć.