ßßß

Składniki :120 g masła120 g mąki180 g cukru2 jajkoPrzygotowanie :Przesiewam mąkę. Wykładam 2 blachy papierem, rozgrzewam piekarnik do 200 stopni. Ucieram w misce masło z cukrem na puszystą masę , po czym powoli wlewam rozmącone jajka. Ciągle mieszając dodaję po troszku mąkę. Ciasto jest dość rzadkie. Przekładam je do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką (u mnie niezawodna tylka nr 10 Wilton) i wyciskam na blachę wałeczki długości ok.7 cm, pozostawiając 6-7 -centymetrowe odstępy z każdej strony (ciasteczka się trochę rozleją w trakcie pieczenia). Spłaszczam wałeczki nożem. Piekę 5-8 minut, aż brzegi ciastek będą złocistobrązowe, po czym wyjmuję blachę z piekarnika i zostawiam języczki do lekkiego przestygnięcia, po kilku minutach przekładam za pomocą płaskiej łopatki na ażurową podstawkę do zupełnego ostygnięcia.Z podanych składników wychodzi ok. 40 sztuk.