Wykonanie
Są słodkie i maślane :) Proste w formie i w smaku
ciasteczka niczym kocie szorstkie języczki pieszczą podniebienie :) A robi się je ekspresowo !
Składniki :120 g
masła120 g
mąki180 g
cukru2
jajkoPrzygotowanie :Przesiewam
mąkę. Wykładam 2 blachy papierem, rozgrzewam piekarnik do 200 stopni. Ucieram w misce
masło z
cukrem na puszystą masę , po czym powoli wlewam rozmącone
jajka. Ciągle mieszając dodaję po troszku
mąkę. Ciasto jest dość rzadkie. Przekładam je do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką (u mnie niezawodna tylka nr 10 Wilton) i wyciskam na blachę wałeczki długości ok.7 cm, pozostawiając 6-7 -centymetrowe odstępy z każdej strony (
ciasteczka się trochę rozleją w trakcie pieczenia). Spłaszczam wałeczki nożem. Piekę 5-8 minut, aż brzegi
ciastek będą złocistobrązowe, po czym wyjmuję blachę z piekarnika i zostawiam języczki do lekkiego przestygnięcia, po kilku minutach przekładam za pomocą płaskiej
łopatki na ażurową podstawkę do zupełnego ostygnięcia.Z podanych składników wychodzi ok. 40 sztuk.