Wykonanie
Kruchutkie, maślane, z lekką nutą
cytryny. Po jednym kęsie chce się jeść i jeść i jeść. łatwe i szybkie w wykonaniu. Goraco polecam. Przepis Rachel Allen z programu " Ulubione potrawy Rachel ".
Składniki :175 g
mąki50 g drobnego
cukru110 g miękkiego
masła pokrojonego w kostkęskórka starta z 1
cytrynyMąke,
cukier, skórkę mieszamy razem. Dodajemy
masło, wgniatamy je w
mąkę. Zagniatamy. Na początku nie bedzie siękleićdobrze ale cierpliwości w miarę ugniatania masa będzie bardziej spójna. Gotowe ciasto wałkujemy ( podsypując
mąką ) na dowolną grubość, u mnie ok 0,5 cm. Wycinamy
ciastka ( wzór i wielkosć foremek również dowolna ).
Cistka ostrożnie przenosimy na suchą blachę, najlepiej za pomocą jakiegoś płaskiego przyżądu kuchennego.Rachel nie podała temp. Jedynie, żeby piec w średnio nagrzanym piekarniku 5-12 min. Ja piekłam w temp. 180°C przez 12 minut.Smacznego :)