ßßß Cookit - przepis na Jabłka po petersbursku

Jabłka po petersbursku

nazwa

Wykonanie

środa, 29 Czerwiec 2011, autor: blue_megi, 13 Komentarzy »
Przepis z warsztatów kulinarnych w Akademii Kurta Schellera.
Mój zdecydowany faworyt – marcepanowe nadzienie i pyszny karmelowy sos z cytrynowym aromatem.
Składniki:
jabłka – po 1 sztuce na osobę
nadzienie:
80 g rodzynek
80 g marcepanu
80 g miękkiego masła
80 g cukru
sos:
50 ml czystej wódki
starta skórka z 1 cytryny
100 g cukru
150 ml śmietanki
Jabłka myjemy i wydrążamy środki. Wypełniamy je nadzieniem przygotowanym z rodzynek, marcepanu, masła i cukru.
Przygotowujemy karmel rozpuszczając w rondlu o grubym dnie, na bardzo małym ogniu 100 gram cukru (trzeba bardzo uważać, żeby go nie przypalić). Następnie dodajemy do niego śmietanę, wódkę i skórkę z cytryny. Całość doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy.
Jabłka wypełnione nadzieniem wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy przez 40-45 minut.
Relacja z warsztatów -> klik
Źródło:http://www.rogalikblog.pl/przepisy/desery/jablka-po-petersbursku