Wykonanie
środa, 29 Czerwiec 2011, autor: blue_megi, 13 Komentarzy »Przepis z warsztatów kulinarnych w Akademii Kurta Schellera.Mój zdecydowany faworyt – marcepanowe nadzienie i pyszny
karmelowy sos z
cytrynowym aromatem.
Składniki:
jabłka – po 1 sztuce na osobęnadzienie:80 g
rodzynek80 g marcepanu80 g miękkiego
masła80 g
cukrusos:50 ml
czystej wódkistarta skórka z 1
cytryny100 g
cukru150 ml
śmietankiJabłka myjemy i wydrążamy środki. Wypełniamy je nadzieniem przygotowanym z
rodzynek, marcepanu,
masła i
cukru.Przygotowujemy karmel rozpuszczając w rondlu o grubym dnie, na bardzo małym ogniu 100 gram
cukru (trzeba bardzo uważać, żeby go nie przypalić). Następnie dodajemy do niego
śmietanę,
wódkę i
skórkę z cytryny. Całość doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy.
Jabłka wypełnione nadzieniem wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy przez 40-45 minut.Relacja z warsztatów -> klik