Wykonanie
Obiecałam na facebook’u, że dzisiaj zamieszczę przepis na ciasto bardzo proste, lekkie i szybkie. Jest to przepis bardzo przydatny, gdyż wystarczy zmiksować składniki w określonej kolejności, przełożyć do formy i upiec. Razem z pieczeniem i sprzątaniem wykonanie nie powinno zająć więcej niż 50 min.
Składniki:kostka (250g)
masła1 szklanka
cukru3
jajka1 opakowanie budyniu
śmietankowego lub wanilinowego2 szklanki
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczeniasok i skórka starta z
cytrynyMasło ucieramy z
cukrem i stopniowo dodajemy po jednym
jajku. Gdy masa będzie gładka, lekko puszysta i jednolita dodajemy kolejno
budyń,
mąkę i
proszek do pieczenia (warto przesiać wcześniej
mąkę z
proszkiem do pieczenia i dodawać je jednocześnie). Na końcu dodajemy
sok z cytryny i skórkę. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej
masłem i posypanej
mąką. Pieczemy około 40 min (do tzw. „suchego patyczka”) w temperaturze 180 stopni.
*EDIT 11-12-2011: Bardzo dziękuję portalowi zmiksowani.pl za wyróżnienie mojego ciasta i nadanie mu tytułu „przepis dnia”.