Wykonanie
Gdy zobaczyłam opis tego ciasta wiedziałam, że muszę je zrobić. Nie dość, że nie wymaga fikuśnych składników i dużego wysiłku to jeszcze ten cytat: "Jest to jedno z tych ciast, które nie robią na nas wrażenia, dopóki nie zaczniemy ich kroić i jeść".W pełni oddaje to istotę tego ciasta. Wygląda skromnie, ale w smaku jest po prostu wspaniałe!Nawet zwolennicy ciast z białej
mąki pochłaniali swoje pełnoziarniste porcje ze smakiem, a to wiele dla mnie znaczy. Oczywiście zmiana
mąki na niepszenną to moja inwencja, bo Nigella nie
bawi się w zdrowe odżywianie ;)Ciasto z nutą
cytryny
Składniki:220g
masła200g
cukru + trochę do posypania wierzchusok i skórka otarta z jednej
cytryny300g
mąki (orkiszowa pełnoziarnista i żytnia)3
jajka1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaMasło ucieramy z
cukrem. Dodajemy
jajka i mieszamy. Stopniowo dodajemy
mąkę przesianą z
proszkiem do pieczenia i cały czas mieszamy. Na końcu dodajemy sok i
skórkę z cytryny i ponownie mieszamy.Przekładamy ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 50 minut. Jakieś 15 minut przed końcem pieczenia posypujemy ciasto
cukrem.Smacznego!
