Wykonanie
Bardzo łatwe i szybkie ciasto, a jednocześnie delikatne, lekkie i pysznie
cytrynowe :) Ucieramy składniki we właściwej kolejności, przekładamy do keksówki i już. Ciasto robi się naprawdę przyjemnie. Chętnie następnym razem poeksperymentuję z
pomarańczą, bo efekt może być zaskakujący ;)Po raz pierwszy robiłam też zdjęcia jedzenia przy użyciu wbudowanej w aparacie lampy błyskowej, gdy na dworze panowały już totalne ciemności. I choć jeszcze dużo pracy i nauki przede mną, to jestem z nich nawet dosyć zadowolona ;) A, że na dworze coraz szybciej robi się ciemno, okazji do treningu będzie teraz więcej...Piekłam w "przeklętej" silikonowej foremce i jest to pierwszy wypiek, który wyszedł w niej poprawnie, choć ciacho piekło się strasznie długo :) Wymiary foremki to: 9 cm x 22 cm (wys. 6 cm), ale spokojnie można upiec to ciacho w innej, nawet w foremce na babkę.
Szklanka = 200 mlSkładniki:- 200 g
masła (w temp. pokojowej)- 3/4 szklanki
cukru- 1 łyżka
cukru z prawdziwą
wanilią (użyłam takiego własnej roboty)- 3
jajka- 2 szklanki
mąki- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia- 1 opakowanie budyniu
waniliowego (ew.
śmietankowego)- 1
cytrynaPrzygotowanie:1.
Cytrynę dokładnie myjemy, polewamy obficie wrzątkiem, ścieramy skórkę i wyciskamy sok.2. Mikserem ucieramy porządnie
masło z
cukrem i
cukrem waniliowym. Cały czas miksując wbijamy
jajka (po każdym chwilę miksujemy!). Ucieramy na puszystą masę, dodajemy stopniowo
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia oraz
budyń waniliowy. Na koniec dodajemy skórkę i
sok z cytryny. Ciasto będzie dosyć gęste.3. Przekładamy do foremki i pieczemy ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni . Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest suche. Pieczemy do suchego patyczka. Powinno to trwać ok. 40 - 50 minut, ale tym razem piekłam w foremce silikonowej i trwało to całą godzinę. Patyczek proste urządzenie, a
daje gwarancję, że ciasto się uda ;)