Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!
Galaretka owocowaAutor Aneta Kosiba

Fot. Jacek UraPoziom trudności: średnieRegion: inne

Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)
Galaretka owocowa - składniki:100 g czarnych
porzeczek120 g czerwonych
porzeczek110 g
borówek amerykańskich350 g
truskawek225 g
malin2 łyżeczki
żelatyny w proszku250 ml
różowego wina2 łyżki miałkiego
cukru1 łyżka
soku z cytryny75 ml przecieru z
malin przetartego przez sitoróżne
owoce do dekoracji
Galaretka owocowa - sposób przygotowania: Oczyszczone i pozbawione szypułek
owoce delikatnie mieszamy, uważając, aby żadnego nie uszkodzić.
Żelatynę przygotowujemy według przepisu podanego na opakowaniu. Przygotowujemy dwie formy do pieczenia o wymiarach 13 x 23 x 7 cm. Ostrożnie przekładamy
owoce do jednej z nich, mniejsze układając na spodzie. Zagotowujemy połowę
wina, zdejmujemy naczynie z ognia i dodajemy
cukier,
żelatynę oraz
sok z cytryny. Mieszamy, aż składniki się rozpuszczą. Wlewamy pozostałe
wino i dodajemy przecier malinowy. 150 ml płynu zachowujemy, resztą polewamy
owoce. Przykrywamy je plastikową folią i lekko dociskamy od góry drugą formą, tak aby jej dno dotykało folii. Odstawiamy na całą noc do lodówki. Gdy
galaretka zastygnie, usuwamy formę i folię. Wolno podgrzewamy pozostałą zaprawę
winną i - gdy będzie letnia - polewamy nią
galaretkę. Ponownie przykrywamy folią i schładzamy całą noc do zastygnięcia. Tuż przed podaniem wykładamy
galaretkę, bardzo krótko zanurzając dno formy w gorącej wodzie i odwracając ją nad talerzem. Kroimy na plastry i przybieramy garścią
owoców. Podajemy ze
śmietaną, albo gęstym
naturalnym jogurtem.. Lekkie zakończenie obiadu. Zamiast
malin możesz dodać
truskawki i
borówki amerykańskie.
Galaretka owocowa 500 g
malin kiść
winogron sok wyciśnięty z 2
cytryn 2/3 szklanki
cukru 6 łyżeczek
żelatyny 2 szklanki soku z
pomarańczy kilka listków
melisy lub
mięty do dekoracji
Winogrona umyj, przekrój iWielkanoc pełna
słodyczy - okazjonalna oferta Goplany i Solidarności

zająca. Kolejną propozycję stanowią
galaretki. Ich miłośnicy mają do wyboru:
Galaretki wiosenne, będące mieszanką
galaretek owocowych ,
owocowe z nadzieniem Jolly baby i Jolly baby Tropical, w
czekoladzie Mella o smaku
pomarańczowym,
cytrynowym,
wiśniowym i
czarnej porzeczki. Ofertę świąteczną uzupełniająNa straszny głód

smarujemy
żółtkiem. Pieczemy w 180°C przez 15 minut na górnej półce piekarnika, aż ciasto będzie złociste i kruche. W tym czasie przygotowujemy sos z pokrojonego w kostkę
ogórka,
jogurtu,
musztardy i
bazylii. Doprawiamy
solą i
pieprzem. Podajemy do gorących kiełbasek. Prosta
galaretka owocowa (dla 4- uczta dla oczu i podniebienia. Krem
waniliowy z
owocami 25 dag
owoców (np.
jagody,
maliny,
wiśnie,
śliwki,
truskawki lub mieszanka) 2 szklanki
mleka pół szklanki kremówki 2
żółtka aromat waniliowy 4 łyżki
cukru 2 łyżeczki
cukru pudru 2 pełne łyżeczki
żelatyny jasna
galaretka owocowa Przyrządzićłyżeczka powinna odskoczyć), zalej rozmieszaną w wodzie, tężejącą
galaretką owocową . Można przedtem na
masie serowej poukładać kawałki
brzoskwiń,
ananasa czy
truskawek przed wylaniem
galaretki. Autor: Madziusia Zobacz kulinarne hity internetu! Publikujemy je na Facebooku - sprawdź
galaretką wyłóż ściśle
biszkoptami.
Śmietankę ubij na sztywno, połowę wymieszaj z tężejącą masą. Przełóż do formy, wygładź powierzchnię i ułóż na wierzchu pozostałe
biszkopty. Przykryj folią i wstaw na 4 godziny do lodówki. Przed podaniem wyjmij babę z formy (
galaretka owocowa powinna być na wierzchu) iBlog tygodnia:
Trufla i jej kuchnia

zdziałać cuda. Od poniedziałku do niedzieli ....naleśniki. Smak, który zapamiętasz na całe życie? Smak "
galaretki malinowej"! Któregoś dnia, będąc jeszcze dzieckiem razem z siostrą wyjęłam z lodówki metalowy kubeczek. Myśląc, że jest to
galaretka owocowa zaczęłyśmy wkładać i oblizywać paluchyTanie i proste letnie desery

enzymy, zapobiegające tężeniu
żelatyny.
Galaretka owocowa 500 g
malin kiść
winogron sok wyciśnięty z 2
cytryn 2/3 szklanki
cukru 6 łyżeczek
żelatyny 2 szklanki soku z
pomarańczy kilka listków
melisy lub
mięty do dekoracji
Winogrona umyj, przekrój i usuń z nich pestki, po czym polej je
sokiem zWięcej o
Galaretka owocowa