ßßß Cookit - przepis na Galaretka owocowa

Galaretka owocowa

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Galaretka owocowa
Autor Aneta Kosiba
Fot. Jacek Ura
Poziom trudności: średnie
Region: inne
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
Galaretka owocowa - składniki:
100 g czarnych porzeczek
120 g czerwonych porzeczek
110 g borówek amerykańskich
350 g truskawek
225 g malin
2 łyżeczki żelatyny w proszku
250 ml różowego wina
2 łyżki miałkiego cukru
1 łyżka soku z cytryny
75 ml przecieru z malin przetartego przez sito
różne owoce do dekoracji
Galaretka owocowa - sposób przygotowania: Oczyszczone i pozbawione szypułek owoce delikatnie mieszamy, uważając, aby żadnego nie uszkodzić. Żelatynę przygotowujemy według przepisu podanego na opakowaniu. Przygotowujemy dwie formy do pieczenia o wymiarach 13 x 23 x 7 cm. Ostrożnie przekładamy owoce do jednej z nich, mniejsze układając na spodzie. Zagotowujemy połowę wina, zdejmujemy naczynie z ognia i dodajemy cukier, żelatynę oraz sok z cytryny. Mieszamy, aż składniki się rozpuszczą. Wlewamy pozostałe wino i dodajemy przecier malinowy. 150 ml płynu zachowujemy, resztą polewamy owoce. Przykrywamy je plastikową folią i lekko dociskamy od góry drugą formą, tak aby jej dno dotykało folii. Odstawiamy na całą noc do lodówki. Gdy galaretka zastygnie, usuwamy formę i folię. Wolno podgrzewamy pozostałą zaprawę winną i - gdy będzie letnia - polewamy nią galaretkę. Ponownie przykrywamy folią i schładzamy całą noc do zastygnięcia. Tuż przed podaniem wykładamy galaretkę, bardzo krótko zanurzając dno formy w gorącej wodzie i odwracając ją nad talerzem. Kroimy na plastry i przybieramy garścią owoców. Podajemy ze śmietaną, albo gęstym naturalnym jogurtem.
. Lekkie zakończenie obiadu. Zamiast malin możesz dodać truskawki i borówki amerykańskie. Galaretka owocowa 500 g malin kiść winogron sok wyciśnięty z 2 cytryn 2/3 szklanki cukru 6 łyżeczek żelatyny 2 szklanki soku z pomarańczy kilka listków melisy lub mięty do dekoracji Winogrona umyj, przekrój i
Wielkanoc pełna słodyczy - okazjonalna oferta Goplany i Solidarności
zająca. Kolejną propozycję stanowią galaretki. Ich miłośnicy mają do wyboru: Galaretki wiosenne, będące mieszanką galaretek owocowych , owocowe z nadzieniem Jolly baby i Jolly baby Tropical, w czekoladzie Mella o smaku pomarańczowym, cytrynowym, wiśniowym i czarnej porzeczki. Ofertę świąteczną uzupełniają
Na straszny głód
smarujemy żółtkiem. Pieczemy w 180°C przez 15 minut na górnej półce piekarnika, aż ciasto będzie złociste i kruche. W tym czasie przygotowujemy sos z pokrojonego w kostkę ogórka, jogurtu, musztardy i bazylii. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy do gorących kiełbasek. Prosta galaretka owocowa (dla 4
- uczta dla oczu i podniebienia. Krem waniliowy z owocami 25 dag owoców (np. jagody, maliny, wiśnie, śliwki, truskawki lub mieszanka) 2 szklanki mleka pół szklanki kremówki 2 żółtka aromat waniliowy 4 łyżki cukru 2 łyżeczki cukru pudru 2 pełne łyżeczki żelatyny jasna galaretka owocowa Przyrządzić
łyżeczka powinna odskoczyć), zalej rozmieszaną w wodzie, tężejącą galaretką owocową . Można przedtem na masie serowej poukładać kawałki brzoskwiń, ananasa czy truskawek przed wylaniem galaretki. Autor: Madziusia Zobacz kulinarne hity internetu! Publikujemy je na Facebooku - sprawdź
galaretką wyłóż ściśle biszkoptami. Śmietankę ubij na sztywno, połowę wymieszaj z tężejącą masą. Przełóż do formy, wygładź powierzchnię i ułóż na wierzchu pozostałe biszkopty. Przykryj folią i wstaw na 4 godziny do lodówki. Przed podaniem wyjmij babę z formy (galaretka owocowa powinna być na wierzchu) i
Blog tygodnia: Trufla i jej kuchnia
zdziałać cuda. Od poniedziałku do niedzieli ....naleśniki. Smak, który zapamiętasz na całe życie? Smak "galaretki malinowej"! Któregoś dnia, będąc jeszcze dzieckiem razem z siostrą wyjęłam z lodówki metalowy kubeczek. Myśląc, że jest to galaretka owocowa zaczęłyśmy wkładać i oblizywać paluchy
Tanie i proste letnie desery
enzymy, zapobiegające tężeniu żelatyny. Galaretka owocowa 500 g malin kiść winogron sok wyciśnięty z 2 cytryn 2/3 szklanki cukru 6 łyżeczek żelatyny 2 szklanki soku z pomarańczy kilka listków melisy lub mięty do dekoracji Winogrona umyj, przekrój i usuń z nich pestki, po czym polej je sokiem z
Więcej o Galaretka owocowa
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/174940697/galaretka owocowa/p