Wykonanie
Witam Was po długiej przerwie. Nie ukrywam, że przed świętami, po świętach i noworocznym urlopie ogarnęło mnie mega lenistwo :) Ale już szybko rekompensuje Wam tą przerwę kilkoma opowieściami z wyjazdu i słodkim przepisem!W trakcie urlopu udało mi się przejść przez dwa oszałamiające kulinarnie miejsca. Ilość kolorów, kształtów i zapachów spowodowała istny zawrót głowy :)W Santa Crus na Teneryfie spacerując urokliwymi uliczkami natrafiłam na taki niewielki bazar. Można tam było kupić chyba wszystko! Od
owoców morza,
mięsa, egzotycznych
owoców i warzyw, wypieki lokalne z
mąki kukurydzianej po gotowe potrawy i półprodukty z różnych krańców świata.
W Madrycie natomiast wspaniały Mercado de San Miguel. Polecam każdemu, kto zwiedza to piękne miasto, by wpaść tam na tapasy, choćby na krótką chwilę. Zachwyca, zaskakuje i pysznie smakuje. Każdy znajdzie tam coś dla siebie, zarówno wegetarianin, a szczególnie na diecie bezglutenowej! Ale przede wszystkim wszyscy smakosze
szynki parmeńskiej i kiełbasek chorizo.
A teraz obiecany przepis. Mała ale jakże słodka przyjemność przygotowana na jachcie – czyli wyzwanie kambuzowe!!!
SKŁADNIKI:0,75 l
śmietanki kremówki (36% i więcej0,25 l
mleka 3,2%
żelatyna (proporcje na 1l)3/4 szklanki
cukru2
laski waniliido sosu:świeże
maliny lub
truskawki, bądź inne kwaskowate
owoceewentualnie
dżem z ulubionych
owoców i kilka kropel
soku z cytrynyŻelatynę rozpuszczamy w rondelku w małej ilości
wody.
Śmietankę podgrzewamy i rozpuszczamy w niej
cukier.
Laski wanilii przecinamy i wyskrobujemy ziarenka i razem z laską dodajemy do
mleka, które chwile podgrzewamy.
Śmietankę i
mleko łączymy (usuwamy
laski wanilii). Ciepłe przelewamy do pojemniczków, które po ostudzeniu wkładamy do lodówki do zastygnięcia.Podajemy w kubeczkach lub przekładamy na talerzyki. Warto najpierw polać pojemniki gorąca
wodą, by panna cotta łatwiej wyskoczyła na talerzyk :)Polewamy sosem ze zmiksowanych
owoców, bądź rozcieńczonego
dżemu z
cytryną.Tym słodkim akcentem kończąc życzę wszystkim dużo ciepła i radości oraz spełnienia w 2012 roku!