ßßß Cookit - przepis na Bagietki

Bagietki

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Bagietki
Autor Magda Duklas
Fot. M&K Duklas / duklas.pl
Poziom trudności: średnie
Region: kuchnia francuska
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
Bagietki - składniki:
1 torebka (2.5 łyżeczki) suszonych drożdży
3 szklanki mąki pszennej
1 łyżka soli morskiej
2 łyżeczki mąki kukurydzianej
Bagietki - sposób przygotowania: Rozpuszczamy drożdże w 1 szklance ciepłej wody (ok. 40°C), odstawiamy na 5 minut. Dodajemy 2,5 szklanki mąki wymieszanej z solą, mieszamy, a potem zagniatamy na podsypanej mąką stolnicy - około 10 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Dodajemy po łyżce resztę mąki, stale zagniatając, kończymy dosypywanie mąki, kiedy ciasto przestanie kleić się do rąk. Wkładamy ciasto do miski, przykrywamy i odstawiamy na 45 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Krótko zagniatamy ciasto ponownie, odstawiamy na kolejne 5 minut. Dzielimy na 2 części, z obu formujemy bagietki, układamy na blasze wyścielonej pergaminem posypanym mąką kukurydzianą. Przykrywamy, czekamy 30 minut, aż bagietki podwoją objętość. Odkrywamy, każdą nacinamy ukośnie w 3 miejscach. Rozgrzewamy piekarnik do 230°C. Na dnie piekarnika stawiamy miseczkę z 1/2 szklanki wody, blachę z bagietkami kładziemy w połowie wysokości piekarnika. Pieczemy przez 20 minut, gorące bagietki zdejmujemy z blachy i studzimy na kratce.
Bardzo prosty przepis na domowe bagietki
.
Domowe pieczywo - 4 przepisy
wyrabiamy, aż ciasto będzie odchodzić od dłoni. Ciasto zostawiamy w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość. Formujemy placuszki z rozmarynem i solą morską na wierzchu. Pieczemy na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 220°C. Bagietki francuskie 1 saszetka (2,5 łyżeczki) suszonych drożdży, 1
Keczup dla kibica
, chilli. Smażyć przez 2 min, aż będą miękkie. Dodać pomidory, ocet, cukier i gotować przez 30 min, aż sos zmniejszy objętość i zgęstnieje, mieszając od czasu do czasu. Schłodzić. Można przechowywać w lodówce przez tydzień. Bagietka dla Marty: 1 duża bagietka, 250 g mozzarelli pokrojonej w cienkie plastry
Sposób na kanapkę
ogórka, listków rukoli, 4 połówki pomidorków i po 3 falafele. Posmaruj sosem tzatziki. Podawaj. Te kanapki najlepiej przygotować w małych, pszennych bagietkach . Estragonowy sos wzbogacono dodatkiem lekko słonych kaparów. Zobacz przepis na kanapki z krewetkami i majonezem estragonowym Składniki na 4
Tapenada z czarnych oliwek
.
Śniadanie po parysku
Nie będziemy ukrywać - przygotowanie domowego ciasta francuskiego jest dość pracochłonne. Jednak smak takich croissantów na pewno wynagrodzi wszelki trud. Croissanty Składniki: 1,5 szklanki ciepłego mleka (40°C) 1/4 szklanki jasnobrązowego cukru 1 czubata łyżka suszonych drożdży 3 i 3/4 szklanki
Kilka przekąsek do lampki wina
Kup duże oliwki bez pestek i dobrą oliwę z oliwek - do tego kilka przypraw i smaczna przekąska gotowa. Oliwki marynowane z chili 450 g osączonych zielonych oliwek z pestkami 4 obrane ząbki czosnku 2 łyżeczki nasion kolendry 1 mała cytryna 4 gałązki świeżego tymianku 4 łodyżki kopru 2 małe świ
Kurczak pieczony - idealny na piknik!
Udka z kurczaka w miodzie i pomarańczowym soku nie są zbyt pracochłonne. Wystarczy wymieszać składniki marynaty, obtoczyć w niej kurczaka, a następnie go upiec - i gotowe. Aby kurczak nabrał smaku dobrze pozostawić go w marynacie na 1-2 godziny (a jeszcze lepiej całą noc). Sprawdź również nasz przep
Więcej o Bagietki
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/174940419/bagietki/p