Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!
BagietkiAutor
Magda Duklas

Fot. M&K Duklas / duklas.plPoziom trudności: średnieRegion: kuchnia francuska

Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)
Bagietki - składniki:1 torebka (2.5 łyżeczki)
suszonych drożdży3 szklanki
mąki pszennej1 łyżka
soli morskiej2 łyżeczki
mąki kukurydzianej
Bagietki - sposób przygotowania: Rozpuszczamy
drożdże w 1 szklance ciepłej
wody (ok. 40°C), odstawiamy na 5 minut. Dodajemy 2,5 szklanki
mąki wymieszanej z
solą, mieszamy, a
potem zagniatamy na podsypanej
mąką stolnicy - około 10 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Dodajemy po łyżce resztę
mąki, stale zagniatając, kończymy dosypywanie
mąki, kiedy ciasto przestanie kleić się do rąk. Wkładamy ciasto do miski, przykrywamy i odstawiamy na 45 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Krótko zagniatamy ciasto ponownie, odstawiamy na kolejne 5 minut. Dzielimy na 2 części, z obu formujemy
bagietki, układamy na blasze wyścielonej pergaminem posypanym
mąką kukurydzianą. Przykrywamy, czekamy 30 minut, aż
bagietki podwoją objętość. Odkrywamy, każdą nacinamy ukośnie w 3 miejscach. Rozgrzewamy piekarnik do 230°C. Na dnie piekarnika stawiamy miseczkę z 1/2 szklanki
wody, blachę z
bagietkami kładziemy w połowie wysokości piekarnika. Pieczemy przez 20 minut, gorące
bagietki zdejmujemy z blachy i studzimy na kratce.Bardzo prosty przepis na domowe
bagietki.Domowe
pieczywo - 4 przepisy

wyrabiamy, aż ciasto będzie odchodzić od dłoni. Ciasto zostawiamy w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość. Formujemy placuszki z
rozmarynem i
solą morską na wierzchu. Pieczemy na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 220°C.
Bagietki francuskie 1 saszetka (2,5 łyżeczki)
suszonych drożdży, 1
Keczup dla kibica

,
chilli. Smażyć przez 2 min, aż będą miękkie. Dodać
pomidory,
ocet,
cukier i gotować przez 30 min, aż sos zmniejszy objętość i zgęstnieje, mieszając od czasu do czasu. Schłodzić. Można przechowywać w lodówce przez tydzień.
Bagietka dla Marty: 1 duża
bagietka, 250 g
mozzarelli pokrojonej w cienkie plastrySposób na kanapkę
ogórka, listków
rukoli, 4 połówki
pomidorków i po 3 falafele. Posmaruj
sosem tzatziki. Podawaj. Te kanapki najlepiej przygotować w małych, pszennych bagietkach .
Estragonowy sos wzbogacono dodatkiem lekko słonych
kaparów. Zobacz przepis na kanapki z
krewetkami i
majonezem estragonowym Składniki na 4Tapenada z czarnych
oliwek.Śniadanie po parysku

Nie będziemy ukrywać - przygotowanie domowego
ciasta francuskiego jest dość pracochłonne. Jednak smak takich
croissantów na pewno wynagrodzi wszelki trud.
Croissanty Składniki: 1,5 szklanki ciepłego
mleka (40°C) 1/4 szklanki jasnobrązowego
cukru 1 czubata łyżka
suszonych drożdży 3 i 3/4 szklankiKilka przekąsek do lampki
wina
Kup duże
oliwki bez pestek i dobrą
oliwę z oliwek - do tego kilka przypraw i smaczna przekąska gotowa.
Oliwki marynowane z
chili 450 g osączonych zielonych
oliwek z pestkami 4 obrane ząbki
czosnku 2 łyżeczki nasion
kolendry 1 mała
cytryna 4 gałązki świeżego
tymianku 4 łodyżki
kopru 2 małe świ
Kurczak pieczony - idealny na piknik!
Udka z kurczaka w miodzie i
pomarańczowym soku nie są zbyt pracochłonne. Wystarczy wymieszać składniki marynaty, obtoczyć w niej
kurczaka, a następnie go upiec - i gotowe. Aby
kurczak nabrał smaku dobrze pozostawić go w marynacie na 1-2 godziny (a jeszcze lepiej całą noc). Sprawdź również nasz
przepWięcej o
Bagietki