ßßß
Przepis na cacciatoreSkładniki:5-6 porcji800 g odfiletowanych udek z kurczaka300 g leśnych grzybów2 szalotki1 por150 g wędzonego boczku1 czosnek solo1 batat2 puszki pomidorów w całościmały słoiczek czarnych oliwek250 ml czerwonego wina1 gałązka rozmarynu2 laurowe liściesól i czarny pieprz do smaku2 łyżki oleju
Pokrój cebulę w kostkę, czosnek i por w plasterki i podsmaż na rozgrzanym oleju. Dodaj obranego i pokrojonego w kostkę batata i smaż jeszcze przez 2 minuty. Przełóż do garnka, który można wstawić do piekarnika. Na tej samej patelni zrumień odfiletowane udka. Dodaj do warzyw. Pokrój boczek w kostkę i zrumień na patelni.Przełóż boczek do garnka. Podsmaż grzyby na rozgrzanej patelni. Grzyby powinny się smażyć, nie dusić! Dodaj grzyby do garnka, pomidory z puszki, rozmaryn, laurowe liście, wino i dopraw cacciatore solą i pieprzem, zagotuj. Przykryj garnek pokrywką i wstaw do nagrzanego na 150ºC piekarnika na 30 minut. Podaj cacciatore z chlebem lub ryżem.Polecane przepisyPałki kurczęce w sosie curryKotleciki mielone z kurczaka w pomidorowym sosieKurczak w pistacjowej panierceNuggets z kurczakaGrillowany kurczak i pikantna salsa