Wykonanie
Zapraszam na danie włoskiej kuchni, cacciatore. Pewnie mogłabym napisać potrawka lub gulasz z
kurczaka, ale musicie przyznać, że ciacciatore brzmi ciekawej. Niżej podany przepis na cacciatore jest moją polsko szwedzką wersją. Słynne włoskie danie przyrządza się z
kurczaka,
pieczarek i
ziół jak
tymianek i
pietruszka. Postanowiłam przyrządzić ciacciatore z leśnymi
grzybami i
czarnymi oliwkami. Dodałam również
czerwonego wina… To danie można przyrządzić z całego
kurczaka lub odfiletowanych udek.
Przepis na cacciatoreSkładniki:5-6 porcji800 g odfiletowanych
udek z kurczaka300 g leśnych
grzybów2
szalotki1
por150 g
wędzonego boczku1
czosnek solo1
batat2
puszki pomidorów w całościmały słoiczek czarnych
oliwek250 ml
czerwonego wina1 gałązka
rozmarynu2
laurowe liściesól i
czarny pieprz do smaku2 łyżki
olejuPokrój
cebulę w kostkę,
czosnek i
por w plasterki i podsmaż na rozgrzanym
oleju. Dodaj obranego i pokrojonego w kostkę
batata i smaż jeszcze przez 2 minuty. Przełóż do garnka, który można wstawić do piekarnika. Na tej samej patelni zrumień odfiletowane udka. Dodaj do warzyw. Pokrój
boczek w kostkę i zrumień na patelni.Przełóż
boczek do garnka. Podsmaż
grzyby na rozgrzanej patelni.
Grzyby powinny się smażyć, nie dusić! Dodaj
grzyby do garnka,
pomidory z puszki,
rozmaryn,
laurowe liście,
wino i dopraw cacciatore
solą i
pieprzem, zagotuj. Przykryj garnek pokrywką i wstaw do nagrzanego na 150ºC piekarnika na 30 minut. Podaj cacciatore z
chlebem lub
ryżem.Polecane przepisyPałki kurczęce w sosie
curryKotleciki mielone z
kurczaka w
pomidorowym sosieKurczak w pistacjowej panierceNuggets z
kurczakaGrillowany
kurczak i pikantna salsa