Wykonanie
Dziś mam propozycję
kurczaka pieczonego ze
śmietanką i
porem - w czasie pieczenia wytwarza się pyszny, pachnący lekko
curry i
czosnkiem sos, który po zmiksowaniu tworzy cudowną, kremową emulsję.
Mięso jest mięciutkie i delikatne, a całość pyszna np. razem z ubitymi z odrobiną
masła ziemniakami.



Składniki :6-8
udek z kurczaka1 duży
por2 ząbki
czosnku1 szklanka słodkiej
śmietanki 18 %3-4 łyżki
oleju2 łyżki
masła1 płaska łyżka
soliduża szczypta
currypieprz do smakuPrzygotowanie :Umytego
pora (jasnozieloną część) kroję w grube plastry, a te na pół. Na dno naczynia do zapiekania wlewam
olej, wykładam
pora. Układam umyte i osuszone kawałki
kurczaka, oprószam je
solą i
pieprzem. Na
mięsie układam
masło w kawałkach, wstawiam naczynie do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C. i piekę ok. 30 minut, a następnie dorzucam posiekany
czosnek, wlewam
śmietankę wymieszaną z
curry i szczyptą
soli, przykrywam folią aluminiową i piekę kolejne 30 minut. Po tym czasie zdejmuję folię, wyjmuję na chwilę
mięso, blenduję sos, z powrotem wkładam
mięso i całość przez kilka minut piekę np. pod grillem, by
mięso się ładnie zarumieniło. Podaję z
ziemniakami z
wody, z
ryżem lub
makaronem.Przepis autorski.


