ßßß Cookit - przepis na Pory duszone z czosnkiem i rodzynkami

Pory duszone z czosnkiem i rodzynkami

nazwa

Wykonanie

Dość nieoczekiwana kombinacja pora z czosnkiem i słodkimi rodzynkami- pyszne połączenie. Por w trakcie duszenia robi się słodki i delikatny w smaku, rodzynki go fajnie podkreślają, a czosnek dopełnia całości. Bardzo lubię takie dania. Polecam, spróbujcie:)
Składniki:
2 białe części pora (z 2 dużych sztuk)
1 łyżka oleju
1 łyżka masła
2 łyżki dużych rodzynek
2 ząbki czosnku
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Oczyszczone pory kroję w plastry grubości 1 cm, po czym dzielę je na 4 części. W garnku rozgrzewam olej, wrzucam pokrojone pory, lekko je solę i duszę pod przykryciem ok. 5 minut (powinny się zeszklić). Dodaję masło, posiekany w plasterki czosnek, dorzucam rodzynki. Doprawiam solą i pieprzem, dusze jeszcze kilka minut. Podaję na ciepło.
Przepis autorski.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2014/10/pory-duszone-z-miodem-i-rodzynkami.html