Wykonanie
Dość nieoczekiwana kombinacja
pora z
czosnkiem i słodkimi
rodzynkami- pyszne połączenie.
Por w trakcie duszenia robi się słodki i delikatny w smaku,
rodzynki go fajnie podkreślają, a
czosnek dopełnia całości. Bardzo lubię takie dania. Polecam, spróbujcie:)
Składniki:2 białe części
pora (z 2 dużych sztuk)1 łyżka
oleju1 łyżka
masła2 łyżki dużych
rodzynek2 ząbki
czosnkusól,
pieprz do smakuPrzygotowanie:Oczyszczone
pory kroję w plastry grubości 1 cm, po czym dzielę je na 4 części. W garnku rozgrzewam
olej, wrzucam pokrojone
pory, lekko je
solę i duszę pod przykryciem ok. 5 minut (powinny się zeszklić). Dodaję
masło, posiekany w plasterki
czosnek, dorzucam
rodzynki. Doprawiam
solą i
pieprzem, dusze jeszcze kilka minut. Podaję na ciepło.Przepis autorski.